Ovesné vločky s máslem krásně voní a zapečené ovoce má vždycky nepřekonatelnou chuť. Crumble se dá obměnit na sto způsobů, a tak s ním nikdy nebude nuda!

Obilí Khorasan Kamut znali už staří Egypťané, ale postupem času upadlo v zapomnění. Nyní však zažívá svojí renesanci a není se čemu divit. Za prvé skvěle chutná a za druhé má větší obsah minerálů, aminokyselin a kvalitních tuků než běžná setá pšenice. Porozhlédněte se proto v obchodě po kamutových vločkách a zařaďte je do svých receptů. 

Na tomto dezertu si pochutná celá vaše rodina.

Na náplň budeme potřebovat:

3 hrnky jahod
3 hrnky lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
4 lžíce krupicového cukru
zmrzlina nebo šlehačka k podávání

Na drobenku budeme potřebovat:

100 g másla
120 g bio kamutových vloček
100 g hladké mouky
130 g hnědého cukru
1 lžička skořice

Postup přípravy

Předehřejeme si troubu na 180 °C a mezitím se pustíme do drobenky. Máslo rozkrájíme na kousky a necháme chvíli měknout. V misce smícháme vločky, mouku, hnědý cukr a skořici, přidáme nakrájené máslo a všechno prsty promačkáme, až se vytvoří drobenka. Následně omyjeme jahody i lesní ovoce. Jahody rozkrojíme na poloviny, vložíme do mísy a promícháme s cukrem. Ovoce po 5 minutách rovnoměrně rozdělíme do 4 zapékacích misek nebo upravíme do jedné velké, posypeme drobenkou a dáme na 25 minut zapéct. Drobenka by měla zezlátnout a ovoce pod ní jemně probublávat. Vyndáme z trouby, necháme chvíli chladnout a nakonec ozdobíme zmrzlinou nebo šlehačkou.

Vyzkoušejte také: 

Domácí müsli tyčinky s kešu ořechy a brusinkami

Večeře a dezert v jednom? Mandlová rýže s čerstvým ovocem

Perník bez vejce, který drží pohromadě

 

 

foto: Shutterstock