Milujete sladké a chcete si na něm pochutnávat bez výčitek? Vyzkoušejte tyto nepečené řezy bez přidaného cukru a lepku, které zvládnete levou zadní. Jsou na přípravu nenáročné, i když to tak na první pohled nemusí vypadat, lehké a především chutné.

Jejich výhodou  je, že jsou vhodné jak pro vegany, tak i celiaky. Navíc jsou nenáročné nejen na přípravu, ale i ingredience. Mandle, ořechy, datle a rostlinné máslo – to je téměř vše, nutné pro přípravu tohoto chutného dezertu. Samozřejmě nic se nemá přehánět, takže mlsejte, ale i v tomto případě s rozumem.

Tyto řezy budou chutnat především těm, kteří mají v oblibě ořechy

Na základ budete potřebovat:

150 g mandlí

125 g pekanových ořechů

400 g vypeckovaných datlí (nejlépe Medjool)

2 lžíce mandlového másla

Na karamelovou vrstvu si připravte:

400 g vypeckovaných datlí

6 vrchovatých lžic rostlinného másla (nejlépe mandlového)

2 lžíce javorového sirupu

1 lžičku kokosového oleje

Na čokoládovou vrstvu:

100 g kakaového másla

1 lžíce mandlového másla

150 g vypeckovaných datlí

2 lžíce nepraženého kakaového prášku

2 – 4 lžíce javorového sirupu

Postup:

Začněte přípravou základu. Mandle a pekanové oříšky nasypte do kuchyňského robotu a mixujte asi minutu, dokud se nevytvoří hrubší mouka. Poté přidejte datle a mandlové máslo a mixujte, dokud vám nevznikne jemná a lepkavá směs. Hmotu vyklopte na dno formy přibližných rozměrů 30 x 20 x 6 cm, pokryté pečicím papírem a důkladně ji upěchujte pomocí stěrky. Poté plech vložte na 20 minut do mrazáku.

Mezitím si nachystejte karamelovou vrstvu. Všechny ingredience vložte do kuchyňského robotu, přidejte 120 ml vody a mixujte dohladka, aby vznikla krémovitá směs. Tu poté přelijte do formy na základovou vrstvu a opět formu vraťte na 30 až 40 minut do mrazáku. Směs musí ztuhnout dostatečně natolik, aby se na ni dala nalít čokoláda.

Do rendlíku vložte kakaové a mandlové máslo a nechte na nízkém plameni rozpustit. Poté přelijte do kuchyňského robotu, přidejte zbývající ingredience a rozmixujte dohladka. Když karamelová vrstva ztuhne, zalijte ji čokoládovou hmotou a vraťte plech zpět do mrazáku ještě alespoň na dvě hodiny. Dezert vyndejte z mrazáku 15 až 20 minut před podáváním, nechte ho při pokojové teplotě ohřát a rozkrájejte.

Pozn.: Mandle a pekanové ořechy lze nahradit kešu nebo lískovými oříšky a kešu máslem. 

Čtěte také:

Po tomto dezertu se do vás tchyně zamiluje: Kokosová panna cotta s mangem a maracujou 

Originální muffiny? Naslano s mladými kopřivami

Extra zdravá snídaně? Ovocný salát s baobabem a šlehaným tvarohem 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Lahodně s Ellou