V květnu, jak už napovídá název tohoto jarního měsíce, je příroda plná rozmanitých barev a vůní. Všechno kolem kvete a je plné života. Některé druhy bylinek, jež si pěstujete za okny či na zahrádce, vytvářejí bohaté porosty a jsou připraveny k použití. Tak s radostí do toho.

Z květů i bylinek máte možnost připravit lahodné sirupy, ale také je můžete nakládat do cukru na způsob kandovaného ovoce. Zelené bylinky můžete využít i k ochucení ovocných octů nebo je konzervovat v soli či oleji. Chcete se to naučit? Je to až neuvěřitelně jednoduché.

Bylinky v soli

Čerstvé zelené bylinky, které chcete uchovat pro pozdější využití, můžete jednoduše nasekat a vrstvu po vrstvě ve skleničce zasypat solí a upěchovat. Důkladně uzavřít a uklidit na tmavé místo. Jakmile je budete chtít použít do polévek, omáček, marinád nebo i salátů, stačí je propláchnout pod vlažnou vodou, aby se vymyla sůl.

Ocet ochucený bylinkami je skvělým ozvláštněním salátů.

Tymiánovo-saturejkový ocet (divoký)

K výrobě bylinkových octů jsou nejvhodnější ty ovocné, například bílý vinný nebo jablečný. Samotná příprava je velmi jednoduchá.

Na půl litru bylinkového octa budete potřebovat:

½ l ovocného octa
50 g tymiánových a saturejkových větviček (celkem)
1 bobkový list
2 zrnka pepře
2 zrnka nového koření
2 zrnka jalovčinek

Do skleničky s octem vložte bylinky a všechno koření, uzavřete a nechte asi 14 dní stát. Poté můžete používat. Tento ocet se hodí na saláty nebo omáčky na divoko, případně do kyselých polévek. Bylinky z něj můžete také použít do salátů nebo na marinovaná masa.

Stejným způsobem můžete zelené aromatické rostlinky nakládat do kvalitního oleje.

Taková bezová šťáva s citronem je v létě tím nejlepším osvěžením.

Domácí bezový sirup

Na tento velmi voňavý sirup plný vitamínů budete potřebovat pouze:

Bezové květy – kolik se vám vejde do čtyřlitrového hrnce
Kyselinu citronovou – 70 g nebo šťávu ze dvou citronů
1 kg krystalového cukru na 1 l šťávy

Bezové květy naskládejte do hrnce, zalijte asi dvěma litry převařené vychlazené vody, tak aby květy byly pod hladinou, a nechte 24 hodin louhovat. Poté sceďte přes plátno, přidejte kyselinu citronovou nebo šťávu z citronů a na 1 litr bezové šťávy 1 kg cukru. Zahřívejte až k bodu varu, než se cukr rozpustí. Vařit se nemusí. Ještě horký sirup plňte do čistých lahví a uchovejte v temnu. Sirup je vhodný k přípravě letních nápojů nebo i při léčbě nemocí z nachlazení a při horečkách.

Těmito jednoduchými recepty si zajistíte užitek z vašich oblíbených bylinek či květů i v době, kdy už čerstvé na zahradě nebudou k dispozici.

 

Čtěte také:

Zavařujte bez chemie, jde to celý rok

Zavařování v dubnu – sedmikráskový sirup i kopřivové pesto

 Deset plevelů, které nejdřív ochutnejte, než je vyhodíte

 

 

foto: Shutterstock