fbpx


Zveřejněno: 24. 4. 2017

Jarní sezóna není bohatá na ovoce či zeleninu vhodné k zavařování, ale oproti tomu bylinek najdete všude plno. A mít doma v zásobě několik rozmanitých sirupů k léčení i slazení není vůbec špatné. V dubnu si můžete vybrat mezi sedmikráskami, fialkami nebo třeba jitrocelem. A kopřivové pesto vám pročistí krev.

Poté, co jste se nadopovali vitamíny z kvašené zeleniny, o které jsem psala v minulém článku, si můžete dopřát něco sladšího a jemnějšího. Venku mnohde objevíte bílé koberce sedmikrásek, místy fialky a jitrocel kopinatý lze natrhat také téměř všude.

Sedmikrásky i fialky patří mezi nenápadné léčivé bylinky, užívané při kašli a nachlazení. V čajích se většinou kombinují s dalšími léčivkami, například jitrocelem, květem černého bezu, mateřídouškou a tymiánem. Samotné sirupy lze užívat také jako podpůrnou léčbu, přidávat do domácích limonád s citrusy nebo jimi sladit čaje.

zavarovani v dubnu shutterstock 431319028

Sirup můžete připravit z jakékoliv čersté byliny. Klasika jako je ten bezový se doma jistě neztratí, ale můžete i trochu zaexperimentovat.

Sedmikráskový nebo fialkový sirup bez vaření

Tímto způsobem připravíte sirup i z jakékoliv jiné čerstvé byliny, například jitrocele, kopřivy, pampelišky..., co vás napadne.

Natrhejte květy sedmikrásek nebo fialek, něco přes polovinu pětilitrové sklenice. Můžete i menší množství, pokud chcete sirup jen na zkoušku. Květy opláchněte a nechte okapat. Začněte je vrstvit do zmíněné sklenice, na ně položte kolečko omytého citronu v biokvalitě nebo bez chemického ošetření a zasypte stejnou vrstvou třtinového cukru. Upěchujte a pokračujte stejným způsobem, až zaplníte nádobu. Poslední vrstva je cukr. Sklenici zakryjte a postavte na slunné místo asi na tři týdny. Až se cukr úplně rozpustí a smíchá se šťávou z rostlin, přeceďte vše přes plátno, ještě opatrně vymačkejte, naplňte do lahviček a uchovejte v chladnu.

Sirup nebo med tepelně zpracovaný

K jiné variantě sirupu budete potřebovat asi 500 květů sedmikrásek, jeden chemicky neošetřený citron, 750 g třtinového cukru, 750 ml vody.

Omyté sedmikrásky vložte do keramické nebo skleněné nádoby, zalijte převařenou horkou vodou, přidejte nakrájený citron, zakryjte a nechte louhovat 24 hodin. Poté sceďte tekutinu do hrnce, přidejte cukr a pomalu vařte do zhoustnutí. Chcete-li mít sirup hustší, můžete přidat více sladidla nebo med. Ještě horké plňte do lahví nebo skleniček.

zavarovani v dubnu shutterstock 412910794

Kopřivy vždy před přípravou spařte, díky tomu ztratí svou "pichlavou" schopnost.

Kopřivové pesto

Pesto z mladých kopřiv je nejen chutné, ale pročistí vám krev, zlepší látkovou výměnu a celkově posílí organismus.

Nachystejte si asi polovinu litrové nádoby mladých kopřiv, můžete k nim přidat i jiné zelené bylinky, například popenec, mladý špenát nebo rukolu. Dále smetanu nebo kokosové mléko, asi 100 g vlašských ořechů nebo mandlí, ořechový či olivový olej, sůl, tři až čtyři stroužky česneku a strouhaný tučný sýr (nemusí být).

Kopřivy nejdříve spařte a propláchněte studenou vodou. Bylinky, ořechy či mandle, česnek a sýr s částí tekutin rozmixujte. Podle potřeby přidávejte smetanu (kokosové mléko) a olej. Osolte a máte hotovo.

Podobným způsobem připravíte i pesto z medvědího česneku, popsané v jiném článku.

 

Čtěte také:

Zavařujte bez chemie, jde to celý rok

 Deset plevelů, které nejdřív ochutnejte, než je vyhodíte

Jíst a nepřibírat na váze? S těmito dvanácti potravinami to nebude jen sen

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...