Isaac Asimov byl jedním z nejslavnějších a nejplodnějších spisovatelů sci-fi žánru na světě. Napsal či editoval více než 500 knih. V Rusku narozený Američan byl známý i tím, že ve svých knihách předpovídal budoucnost technologií a celé společnosti. Co tento autor před více než 35 lety říkal na rok 2019?

Dnes už víme, že některé z jeho předpovědí z knih a novinových článků se staly skutečností. Například běžné používání toho, co nazýval zrakovo-zvukovou komunikací, tedy videohovorů. Další jeho předpovědi naopak nevyšly, například neexistuje stroj, který z kvasnic, řas a vody vytvoří jakési falešné krůtí maso.

Asimov napsal, že je nemyslitelné představit si jakoukoli budoucnost společnosti v případě, kdyby se USA a Sovětský svaz zapojily do jaderné války.

V roce 1983 každopádně list Toronto Star Asimovovi položil jednu konkrétní, přesto velice širokou otázku: „Jak bude vypadat svět v roce 2019?“ Podle novinářů to byla vhodná doba pro podobný dotaz, protože na rok 1983 připadlo pětatřicáté výročí od doby, kdy George Orwell napsal román 1984. Takže bylo s čím srovnávat.

Nepůjde to bez technologií

Asimov napsal, že je nemyslitelné představit si jakoukoli budoucnost společnosti v případě, kdyby se Spojené státy americké a Sovětský svaz zapojily do jaderné války. Takže se domníval, že k tomu nedojde. V tomhle případě se (alespoň prozatím, jsme teprve na začátku roku 2019) trefil. Každopádně se ve své odpovědi zaměřil hlavně na budoucnost počítačů a dobývání vesmíru.

Ohledně počítačů Asimov vyslovil několik obecných a zřejmých prognóz: 

„Komputerizace bude nepochybně a nevyhnutelně pokračovat.“

„Mobilní počítač pronikne do domácností a rostoucí složitost společnosti znemožní bez této technologie žít.“

„Vstoupíme do vesmíru, abychom tam zůstali,“ prohlásil Asimov ve své eseji.

„Počítače naruší pracovní návyky a nahradí stará povolání novými, radikálně odlišnými.“

„Robotika zabije rutinní montážní linky.“

„Společnost bude potřebovat obrovskou změnu povahy vzdělání, celé obyvatelstvo musí být učiněno počítačově gramotným a musí se naučit orientovat v high-tech světě.“

„Tento přechod na nové vzdělávání bude pro mnohé obtížný, zvlášť když světová populace bezprecedentně roste.“

V čem se mýlil?

Předpověď je tedy v mnoha ohledech přesná. Asimov se mýlil, nebo shovívavěji řečeno, přesně netrefil v několika předpovědích o budoucnosti automatizace. Například odhadoval, že technologie přinese revoluci ve vzdělání (což předpověděl správně), ale že tradiční školní docházka bude zastaralá, protože děti se budou moci naučit vše, co potřebují znát, z domácích počítačů. To by sice mohlo být technicky možné, ale za předpokladu, že děti nebudou u počítače plýtvat časem hraním her.

Asimov také myslel, že v roce 2019 budeme na cestě k založení lidských osad na Měsíci.

„Vstoupíme do vesmíru, abychom tam zůstali,“ prohlásil Asimov ve své eseji. A i v tomto případě měl vlastně pravdu: Mezinárodní vesmírná stanice byla nepřetržitě obsazena více než 18 let. Ale Asimov byl v roce 1983 přece jen optimističtější.

Předpovídal, že lidé budou zpět na Měsíci s těžebními operacemi, továrnami, které využívají zvláštní vlastnosti vesmíru, observatořemi, a dokonce i solární elektrárnou. Asimov také myslel, že v roce 2019 budeme na cestě k založení lidských osad na Měsíci. Zde se jeho předpověď vůbec nevyplnila, jelikož návrat na Měsíc se v minulých letech sice plánoval, ale mise byla odložena na neurčito a v nejbližším desetiletí k ní asi nedojde. O trvalém osídlení Měsíce a desítkách tisíc osadníků ani nemluvě. Největším pokrokem v roce 2019 asi zůstane fakt, že k vesmírné kosmické stanici doputovala soukromá vesmírná loď a úspěšně se s ní spojila.

Související…

Zákony Isaaca Asimova pro roboty neplatí. Zabíjejí už od roku 1979
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: WeForum