Gastronomie trpí. Ale o tom už bylo řečeno mnohé. Desítka naprosto zásadních postav české gastronomické scény proto přináší jiný narativ: Přes to všechno jsme vydrželi, jsme stále tu a chyběli jste nám. U příležitosti pondělního otevření zahrádek tak ikoničtí šéfkuchaři prostřeli pro hosta nula a barmani oprášili náčiní, aby zjistili, jestli to ještě mají v ruce. Ke štěstí všech mají...

Výsledkem je náramná série fotografií, jejichž autorem je jedinečný Marek Musil a které možná jednou vydáme knižně. Součástí jsou postřehy našich gastronomických hvězd, ať už o stavu, v němž se gastronomie nachází, nebo třeba o možné budoucnosti.

Gastronomie v 10 citacích

O lidech:

„Přes všechno jsme si udrželi tu nejcennější věc – naše lidi. Nedovedu si představit v pondělí otevřít s novým personálem. A vzkaz pro hosty mám jen jeden – přijďte.“

– Jan Punčochář, U Matěje

O chuti pokračovat:

„První léto po lockdownu bylo boží. Bylo neuvěřitelné vidět, kolik lidí se vrátilo. Byli jsme z toho úplně v transu. Chci to vidět zase. A je jedno, jestli budeme moci otevřít jen s polovinou kapacity a s dalšími omezeními. Hlavně, abychom mohli.“

– Aleš Půta, Hemingway's

O mindsetu:

„Je zahrádka perfektní? Ne. Vychází nám počasí? Ne. Těšíme se? Rozhodně!“

O světle:

„Jestli z toho vyjdeme silnější? Musíme. Přes rok jsme byli ve tmě a řešili jen rozvoz. Teď z toho budeme mít zase radost, věřím tomu. Lidé mají chuť a jsou natěšení. A to je nejdůležitější.“

– Lubo Mikuš, Atelier Petřín

O odolnosti:

„Mentálně to zvládám díky tomu, že mám doma dvě děti a rodinu. A že jednou tenhle marast prostě skončit musí.“

– Miloš Danihelka, L’Fleur Bar

O naději:

„Doufám v jedno – že už vždy budeme servírovat na talíř a ne do krabiček.“

– Marek Šáda, Yalta Craft Bistro

O oddanosti:

„Nechci, nemůžu a nebudu dělat nic jiného. Já gastro bezmezně miluju a chci v něm umřít.“

– Václav Vojíř, Bugsy’s bar

O stylu práce:

„Je skvělé přijít ráno do práce, všechno si připravit a rovnou vydávat. Rozvoz je lepší než nic, ale ten rozdíl je nepopsatelný. O jednotlivých surovinách pak přemýšlíme úplně jinak.“

– Ladislav Vaníček z restaurace Mlýnec

O české tradici:

„Čepované pivo. Zahrádka. Třeba říkat víc?“

– Adam Matuška, Dva kohouti

O životě:

„Konečně otevřeme. A budeme zase pořádně žít.“

– David Vlášek, Zdenek Oyster’s bar

Kdo prostřel stůl pro hosta nula?

Jan Punčochář – U Matěje

Matteo de Carli – Casa de Carli

Láďa Vaníček – Mlýnec

David Vlášek – Zdenek’s Oyster Bar

Marek Šáda – Yalta Craft Bistro

Lubo Mikuš – Ateliér Petřín

Kdo se postaral o pití?

Václav Vojíř – Bugsys’s bar

Aleš Půta – Hemingway’s bar

Miloš Danihelka – L’Fleur bar

Adam Matuška – U dvou kohoutů

Kdo jim chyběl?

Vy

#ChybeliJste

foto: Chyběli jste, zdroj: Chyběli jste