Někdy se jim laicky říká i zduchovky nebo vduchovky. K vymetení střely používají stlačený vzduch. Typicky se vyrábí jako dlouhé pušky či krátké pistole. Oblibě se těší repliky ostrých verzí, jsou takřka k nerozeznání. Jmenujme např. CZ-75 či slavnou winchesterovku.

Vzduchovky použijete k lovu drobných škůdců, ke cvičné, sportovní a rekreační zábavní střelbě. Právě ta nás zajímá nejvíc. Věřte, že tančící plechovka nad hlavní vás pobaví a zároveň odreaguje jako máloco.

1. Pružinové vzduchovky – hodně zábavy za málo peněz

Natáhnout pružinu, odjistit a vystřelit. Nic dalšího netřeba. Další plus pružinovky představuje vysoká spolehlivost. Mínusem může být vyšší zpětný ráz, díky kterému není přesnost 100%. Ale i tak, za nejnižší cenu je pořád skvělá. Pro začátečníky ideál.

Tip č. 1: Hatsan Edge je skvělá pružinovka pro prvostřelce

Spolehlivá a přesná. Tak se dá popsat jedna z nejlevnějších vzduchovek s cenovkou 2 490 Kč. Odlehčená polymerová pažba se dobře drží pravákovi i levákovi. Světlovodná mířidla představují v této ceně nadstandard a pomůžou k lepšímu cílení. Srovnejte si do řady plechovky od piva a palte. Hatsan je na blbnutí skvělý.

Tip č. 2: Gamo Whisper se hodí i pro ženy a děti

Vzduchovka Gamo Whisper je lehká, tichá a s perfektní ergonomií. Stačí vytáhnout papírový terč a začít střílet. Součástí je manuální pojistka pro vyšší bezpečnost. Nechybí ani světlovodná mířidla, s nimiž se vám bude lépe mířit. Vzduchovka je přesná i na 50 metrů. Jde o model, se kterým si vystačíte dlouhé roky.

2. Vzduchovky na CO2 – tiché a bez zpětného rázu

Pohání je CO2 v bombičce, která má 12 g či 88 g. Je jednorázová a po vystřílení ji zahodíte. Zbrani vyhovuje teplota +/- 15 °C a víc. Pokud už jste vzduchovku v ruce drželi a chcete si zlepšit střelecké schopnosti, sáhněte po CO2.

Tip č. 3: S CO2 vzduchovkou SPA CR600W si vyhraje celá rodina

Tichá, přesná, lehká a ergonomická. Vyřádíte se tak vy i děti na balóncích s vodou i terčích. Dřevěná pažba dělá z SPA krásný kus. Navíc má lehké ovládání. Přebíjí se pomocí boční natahovací páky, takže nemusíte pokaždé zalamovat a nabíjet jednotlivé diabolky. Kapacita zásobníku je 9 ran.

3. Nejpřesnější a nejsilnější PCP zbraně pohání stlačený vzduch

Výhoda oproti CO2 je v tom, že PCP použijete i při nižších teplotách. Hnacím motorem je kartuše, která se plní speciální pumpou či tlakovou lahví. Použití je opakované. Přesnost je skvělá na krátké i dlouhé vzdálenosti. Větrovky se hodí na sportovní disciplíny, vyšší ráže i na destrukci a lov.

Tip č. 5: Atyp mezi PCP ideální pro začínající střelce – Daisy Powerline

Oproti klasickému PCP plnění si vystačíte s pumpováním předpažbí. Stačí natáhnout páku závěru, zajistit spoušť, pumpovat 3–10x předpažbím, vložit diabolku do nábojové komory a tu zavřít.


Powerline má odolné celokovové tělo, předpažbí a pažbu z kvalitního polymeru. Za 2 490 Kč v balení najdete i střelivo, terče a ochranné brýle. Pár víkendů tak máte co dělat.

Suma sumárum o vzduchovkách

Padl vám některý z kusů do oka? Prodej vzduchovek, které jsou volně prodejné od 18 let, zajišťuje specialista na zbraně a outdoor Balistas.cz. Jediné, co potřebuje, je balení střeliva. U CO2 a PCP vzduchovek přijde vhod i pohon v podobě CO2 bombičky či PCP plnění. A zábava pak může začít.

Související…

Jak se zorientovat v šipkařské výbavě?
Komerční článek

foto: Balistas.cz, zdroj: Balistas.cz