fbpx

Na aplikaci VybeTogether upozornila novinářka New York Times. Její tvůrci poté tvrdili, že večírky neměly být tajné, ovšem historie webu ukazuje něco jiného

Zveřejněno: 4. 1. 2021

Společnost Apple se vydala na boj proti organizování nelegálních večírků během lockdownů. V Americe zablokovala aplikaci pro iPhony nazvanou VybeTogether. Ta umožňovala uživatelům organizovat tajné večírky, které by mohly porušovat pravidla sociálního distancování. A cílila především na obyvatele New Yorku.

Na konci roku 2020 aplikace VybeTogether každopádně už nebyla „k dostání“ v Apple AppStoru a dočasně zmizel také její web VybeTogether.com. Instagramový profil aplikace byl tak jediným zdrojem aktuálních informací od autorů služby, která si před zablokováním vlastně ani nestačila najít relevantní počet uživatelů.

My to tak nemysleli

Na Instagramu zablokované aplikace VybeTogether visel ještě v neděli 3. ledna slib, že není všem dnům konec a aplikace bude brzy zpět. VybeTogether prý není podle posledních prohlášení na webu určen k organizování ilegálních akcí, ale malých povolených setkání u uživatelů doma.

Služba měla několik tisíc uživatelů a dalších pár tisíc na čekací listině.

Když se ale podíváte na archiv původního webu, najdete tam výzvy k rebeliím a flirtování s cizími lidmi. To rozhodně nezní jako výzvy k dodržování sociálního distancování.

Magazín TheVerge mluvil s jedním ze spoluautorů aplikace. Ten řekl, že služba měla několik tisíc uživatelů a dalších pár tisíc na čekací listině. Také potvrdil, že iniciátorem stažení aplikace z AppStoru byl samotný Apple.

Hledání „vybe“

Aplikace nebyla všeobecně známá, dokud ji v úterý 29. prosince na Twitteru nepropálila novinářka The New York Times zaměřená na technologie Taylor Lorenzová.

Stránka s často kladenými dotazy k VybeTogether na AppStoru uváděla, že aplikace byla „kompromisem“ navrženým k propagaci „malých setkání“, nikoli „velkých večírků“. Během epidemie koronaviru však mohou být i malá shromáždění nebezpečná, nebo dokonce nelegální. To záleží na konkrétních opatřeních v jednotlivých zemích či městech.

Na Instagramu této aplikace je stále příspěvek, který říká: „Najdi si své vybe. Místní posezení u vína, beer pong soutěže a tanec v bytě poblíž.“ Aplikace měla zjevně omezený dosah, před odstraněním měla v AppStoru 25 hodnocení a její účet na Instagramu nedosáhl začátkem roku ani na 1 000 sledujících. Magazín Mashable i proto kladně hodnotí fakt, že aplikace byla zablokována rychle a bez odkladů.

Související…

Čtyřka technologických gigantů má větší moc, než si myslíme
Jan Handl

foto: CNN, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...