fbpx

Britská metropole už podobně pomohla restauracím. Jejich klienti měli díky městským voucherům po celý srpen nižší útratu. Proč to nezkusit i s kulturou?

Zveřejněno: 7. 9. 2020

Tělo jsme díky lázeňským voucherům Ministerstva pro místní rozvoj v Česku okoupat mohli. Ale co duši? O voucherech na kulturu uvažují nyní v Londýně. Slevové poukázky, venkovní představení a snížené nájemné umělcům. To jsou některá navrhovaná opatření, která mají nastartovat ekonomické oživení a zastavit ztráty pracovních míst v londýnském West Endu.

Think Tank The Centre for London vypracoval plán obnovy hlavní nákupní a umělecké čtvrti s cílem přitáhnout návštěvníky zpět do divadel a obchodů ve West Endu, oblasti s relativně nízkým počtem obyvatel. Think Tank navrhuje zlevněné poukázky na divadelní představení po období, než se kultura zase rozjede, a to podle vzoru úspěšného vládního projektu na podporu restaurací, díky němuž měli strávníci během srpna jídlo.

Nejzranitelnější lidské síly

Podle londýnských aktivistů jsou ve West Endu jedna z nejzranitelnějších pracovních míst z celého města. Jedno z pěti pracovních míst je zde v pohostinství, jedno z šesti v oblasti umění a jedno z osmi v maloobchodu. Umělecké a divadelní srdce Londýna bylo těžce zasaženo epidemií koronaviru, podle odborových svazů kreativního průmyslu Bectu v londýnských divadlech přišlo o místa už 2 700 lidí. V roce 2019 se v Londýně konalo 18 000 představení, které navštívilo 15 milionů diváků a utrženo bylo 800 milionů liber. Letošní statistiky už tolik povzbudivé nebudou.

Pokud po epidemii zůstanou obchody a restaurace trvale uzavřeny, Think Tank navrhuje, aby majitelé tyto prázdné prostory nabízeli umělcům či restauratérům za snížené ceny nájemného.

Think Tank The Centre for London nabádá pronajímatele a lokální zastupitele, aby spolupracovali na pořádání akcí London Fringe, tedy představení živého umění v ulicích města, a umožňovali návštěvníkům, aby si i díky voucherům tato vystoupení užili. Pokud po epidemii zůstanou obchody a restaurace trvale uzavřeny, Think Tank navrhuje, aby majitelé tyto prázdné prostory nabízeli umělcům či restauratérům za snížené ceny nájemného. Dále je vyzývána přímo vláda, aby nabídla daňové úlevy začínajícím firmám, které se stěhují do prázdných prostor.

Prázdné obchodní ulice

Podle organizace New West End Company, která zastupuje 600 obchodů v hlavní londýnské nákupní oblasti okolo Oxford Street, Regent Street, Bond Street a Mayfair, zůstávají obchodníci zatím hluboko pod úrovní tržeb potřebných k udržení podnikání.

Oproti roku 2019 mají být letos tržby poloviční, tedy na úrovni pěti miliard liber. Ve West Endu tak může dojít ke ztrátě až 50 000 pracovních míst v maloobchodu.

Související…

Ikonická architektura: Proč Londýn na řadovky „two up, two down“ nedá dopustit
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...