Stejně jako řada moderních měst se i Dublin stává jakousi směsicí různých kultur. Tradiční irská kultura se mísí s přistěhovaleckou populací z celého světa. I když irská metropole nepatří k těm nejkrásnějším městům, zaručuju vám, že si to město zamilujete. Irové mají svůj specifický smysl pro humor a téměř pořád jsou v dobré náladě. Jak jen to dělají?

Nejmladší populace v Evropě

Možná to bude tím, že jsou Irové mladí. Vlastně nejmladší v Evropě, a to s průměrným věkem 36 let. Přibližně padesát procent populace je mladší 25 let. A tento trend, zdá se, bude i nadále pokračovat, neboť Irsko spolu s Francií mají nejvyšší porodnost (na každou ženu připadají dvě děti). Navíc v roce 2017 populační růst v Irsku převýšil až pětinásobně průměr EU.

Ještě ve 30. letech 20. století lékaři doporučovali pití tohoto tmavého moku kojícím ženám a lidem trpícím chudokrevností.

Anebo to bude tím, že město, které je, co se týče obyvatel, o víc než polovinu menší než Praha, má poměrně velký počet hospod. A to celkem 772 hospod (během psaní tohoto článku je velmi pravděpodobné, že jich pár přibylo). Město je navíc domovem slavného piva Guinness, které patří k symbolům Irska.

Jeden z největších pivovarů světa je také jedním z důvodů, proč do Dublinu zavítat


To poprvé začal vařit Arthur Guinness v roce 1759. Guiness se stalo největším pivovarem v Irsku roku 1838 a největším na světě v roce 1886 s roční produkcí 1,2 milionu barelů. Denně se v Dublinu vyrobí na 110 milionů půllitrů piva a dnes je Guinness šestým největším pivovarem na světě. Ještě ve 30. letech 20. století lékaři doporučovali pití tohoto tmavého moku kojícím ženám a lidem trpícím chudokrevností. Dnes už to prý lékaři nedělají.

Studenti z Trinity College

Dalším důvodem onoho štěstí místní společnosti může být i její vysoká vzdělanost. Místní univerzita Trinity College Dublin je nejstarší irskou vzdělávací institucí. Byla založena roku 1592 a může se pochlubit řadou slavných absolventů. Chodili na ní nejznámější literáti Irska Oscar Wilde a Samuel Beckett a také politické osobnosti (Theobald Wolfe Tone, Henry Grattan a prezident Mary Robinson).

Když vystupujete z autobusu, poděkujte řidiči za cestu a rozlučte se.

Univerzita je stále funkční a určitě stojí za návštěvu. Zejména pak světoznámá knihovna s nejslavnější knihou Book of Kells (Kniha z Kellsu), která byla napsána keltskými mnichy před rokem 800 (pozor, vstupné činí 11 euro na osobu).

Nezaměnitelná je i atmosféra v docích


Uprostřed náměstí univerzity se nachází zvonice, která byla postavena v roce 1853. Ta se stala oblíbenou zastávkou pro turisty, kteří si ji s nadšením fotí. Tamní studenti se jí však vyhýbají kvůli jisté pověře, která tvrdí, že student, který pod ní projde v době zvonění, bude mít při zkouškách smůlu.

Mosty, které sbližují

Blíž k sobě tu lidé mají také díky mostům. V Dublinu se jich nachází celkem 21. Z nich vyniká O´Connell Bridge, který je jediným dopravním mostem v Evropě, jehož šířka přesahuje délku.

Most O´Connell Bridge překonává řeku Liffey v Dublinu


Tento most byl původně vyroben z lan a byl schopen pojmout pouze jednu osobu a osla. V roce 1801 byl nahrazen dřevěnou variantou. Roku 1863 byl znovu přestavěn, tentokrát už s pomocí betonu. Dublin je nejen díky mostům poměrně malé město, všude se tu prakticky dostanete pěšky.

A ještě tip na závěr, který dosvědčuje, že jsou tu lidi na sebe prostě milí: Když vystupujete z autobusu, poděkujte řidiči za cestu a rozlučte se. A pokud jsme se výše zmínili o hospodách, tak vězte, že po desáté hodině večerní nekoupíte v místních supermarketech ani kapku alkoholu. Musíte jít zkrátka do hospody.

Související…

Před 60 lety po světě jezdilo 70 milionů lidí. Dnes planetu devastuje 1,4 miliardy turistů
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Dublin (Wikipedie)