Co až se jednou budeme chtít na vrcholu parného léta osvěžit ledovou vodou a ono nebude čím? Co až přijde ta pomyslná "poslední kapka", přírodě přeteče pohár trpělivosti a nezaprší? Co bude pak? Vodu jsme až dosud brali jako samozřejmost, jako by snad logicky nemohla nikdy dojít. Voda se z koloběhu v přírodě přece nemá kam ztratit. Cpeme ji do plastových lahví, které pak z lenosti a sobeckosti vracíme matce přírodě zpátky do oceánů. Stavíme akvaparky, soukromé bazény a v největších vedrech se sprchujeme i třikrát denně. A když dojde k odstávce vody? Jsme nahraní.

„Každý Čech spotřebuje v domácnosti průměrně 120 litrů vody každý den. Američan asi 1000 litrů, což ho řadí na první místo v plýtvání vodou, západní Evropané 200 až 600 litrů pitné vody, méně rozvinuté státy a státy s nedostatkem vody asi jen 20 až 60 litrů a pro srovnání obyvatelé Mosambiku nebo Keni v průměru spotřebují jen 4 až 5 litrů vody za den,“ píše se v publikaci Akva almanach, která se zabývá krizovými otázkami, jež se týkají vody v přírodě.

Až nyní, kdy začínáme na vlastní kůži pociťovat změny klimatu a na vlastní oči sledujeme úbytek bezpočtu druhů rostlin i živočichů (a velké části z nás vyschla studna na chalupě), začínáme konečně vnímat závažnost celé situace. A právě na tuto skutečnost se rozhodli upozornit architekti Kateřina Vídenová a Adam Wlazel z mobilní architektonické kanceláře MAK!, kteří zorganizovali vodní festival s názvem Akvapark. Ten nabídne jak netradiční zábavu, tak poučení.

Není akvapark jako Akvapark

Pouliční festival začíná besedami už 21. června a potrvá do neděle 30. června. Všechno zásadní se odehrává v Praze 7 na Výstavišti a v jeho okolí. Stávající fontána na rohu ulic Veletržní a Dukelských hrdinů se promění na funkční bazén a další vodní prvky, kde se budou moct návštěvníci vykoupat sami, s dětmi nebo jen tak posedět a odpočinout si od letních veder. Kromě vodní zábavy se návštěvníci v Akvaparku dozvědí i to, jak s vodou šetrně zacházet. Informace si pak mohou odnést i domů v již citovaném Akva almanachu, doprovodné publikaci, která k festivalu Akvapark vychází.

Vystoupí například ekolog a geochemik Bedřich Moldan, klimatolog Václav Cílek, přírodovědec Jan Pokorný či vodní ekolog Jiří Malík.

„Samotný název Akvapark má evokovat špatné zacházení s vodou v naší společnosti a dávat prostor k zamyšlení. Cílem akce je zábavnou formou oslovit co nejširší veřejnost a nabídnout pestrý program, který bude upozorňovat na problémy s vodou, jejím stále větším nedostatkem a znečištěním,“ doplňuje autorka projektu Kateřina Vídenová.

Na místě budou po celých deset dní probíhat workshopy, divadla pro děti, besedy nebo divadelní performance. Programy pro děti a školy povedou organizace, jež se dlouhodobě zabývají ekologickou výchovou mládeže. Hlavní kostrou programu pak budou večerní přednášky a besedy s českými odborníky, vědci, ekology, politiky, aktivisty, architekty a zemědělci. Vystoupí například ekolog a geochemik Bedřich Moldan, klimatolog Václav Cílek, přírodovědec Jan Pokorný či vodní ekolog Jiří Malík.

Během svlažování se můžete něco dovědět i o znečištění oceánů


Festival doplní projekce uměleckých i dokumentárních filmů a díla výrazných českých umělců, kteří se zabývají environmentální tematikou. Neobvyklou součástí festivalu bude i komunitní stavba festivalového prostoru, která bude probíhat první sobotu pod vedením architektů studia MAK!. Budou se vyrábět lehátka, lavičky či stolečky. Nářadí bude dost a všichni jsou organizátory zváni, aby přiložili ruku k dílu a něco se přiučili.

Akva almanach

Publikace Akva almanach nás pak stejně jako program celého festivalu vyzývá, abychom se společně zorientovali v problematice českého zemědělství, lesnictví, vodohospodářství a jiných oborů, které přímo ovlivňují množství a kvalitu vody u nás. Pokrývá celou škálu aktuálních témat – od plnění plastových láhví vodou až po globální otázky, jež zahrnují klimatické změny, hospodaření v krajině a další. Kromě skoro dvacítky rozhovorů, které se týkají vody a dopadů jejího přebytku, nedostatku nebo znečištění na naše životy, poskytuje i doporučení, jak s vodou šetrněji zacházet na úrovni domácností, firem, obcí, měst i jednotlivých států.

V pondělí 24. června večer pak v areálu proběhne projekce filmu A Plastic Ocean, který zkoumá křehký stav našich oceánů.

V rámci festivalových uměleckých performancí na místě vystoupí například seskupení Crying orchestra, soubor performerů v čele s autorem Dominikem Stykem, který si dává za cíl zmapovat vývoj poloh sociálního významu pláče napříč časem a kulturami až do současnosti. V Akvaparku bude soubor ronit slzy pro vodu. V sobotu 22. června v 18.30 pak proběhne vernisáž výstavy soch Johany Pošové a Barbory Fastrové s názvem "55% až 65%". Sochy znázorňují množství vody, které obsahuje lidské tělo.

V pondělí 24. června večer pak v areálu proběhne projekce filmu A Plastic Ocean, který zkoumá křehký stav našich oceánů, odkrývá alarmující pravdu o znečištění plasty a přichází s řešeními, která mohou pomoct již dnes. Kompletní program je už teď k nalezení na webových stránkách Akvaparku

foto: Shutterstock, zdroj: Akvapark