Pokud je pro vás na prvním místě pohodlí, bude vašim potřebám nejlépe odpovídat elektrický zdroj vytápění. Jednoduchá obsluha, ekologický provoz, minimální údržba a snadná dostupnost. Právě tyto faktory na elektrickém vytápění nejvíce oceníte. V současné době se elektrické vytápění díky své bezúdržbovosti těší opravdovému výslunní.

Aby se vám vytápění elektřinou zbytečně neprodražilo, ořádně si proklepněte dodavatele elektřiny a udělejte si menší průzkum, který tarif bude nejvíce odpovídat vašim požadavkům. Pokud zvolíte ten optimální, může vycházet elektrické vytápění dokonce srovnatelně s vytápěním plynem.

Velké oblibě se těší v poslední době podlahové vytápění, které je sice nákladnější na pořízení, ale ve spojení s krbovými kamny nemá pro nízkoenergetickou či pasivní stavbu konkurenci. Je však nezbytné, aby byl dům dobře zateplen a tepelné ztráty byly tím pádem na minimu.

Plyn – vyplatí se?

Vytápění plynem je ekologické, a pokud zvolíte ten nejefektivnější způsob (kondenzační kotel), je zajímavé také po ekonomické stránce.

Přípojka je samozřejmě nezbytnou součástí. Pokud byste ale rádi topili plynem a není z nějakých důvodů připojení na rozvod plynu možné, lze situaci vyřešit i tak. Musíte ale počítat s tím, že budete potřebovat samostatný zdroj propanbutanu – tudíž i prostor, kam jej umístíte a budete pravidelně doplňovat.

Pevná paliva – levná klasika?

Ano, je to tak – alespoň ve většině případů. V tomto případě se rozhodněte, zda vám bude více vyhovovat uhlí, brikety, pelety či dřevo – záleží samozřejmě, ke kterému zdroji máte nejsnazší přístup -  a podle toho pořídit odpovídající kotel na tuhá paliva. U dřeva je velkou výhodou, že se pořádají samosběry, za určitých podmínek a s vlastním odvozem si tedy můžete odvézt řádné množství dřeva, a to za velmi výhodnou cenu.

Související…

Krb, krbová kamna, nebo krbová vložka?
Komerční článek

foto: Topení levně, zdroj: Topení levně