Dvě třetiny Evropanů žijí ve městech a počet obyvatel v metropolích bude už jen narůstat. A čím víc lidí bude v urbanizovaných oblastech žít, tím víc se budeme muset ptát, jak nakrmit města a nezruinovat přitom přírodu. Jak vlastně ovlivňuje to, co jíme, prostředí, ve kterém žijeme? A není to jen otázka, kde se budou potraviny pro lidi z měst pěstovat, jde také o jejich zpracování, distribuci a třeba i odpadové hospodářství.

I proto se uděluje vybraným městům titul European Green Capital, tedy "hlavní zelené město Evropy", a také European Green Leaf Award, Evropská cena zeleného listu. Města s tímto oceněním si uvědomují, jaký vliv má jídlo na životní prostředí. V novém seriálu Flowee uvádíme příklady oceněných měst, představíme, co dělají pro udržitelnou výživu, a také si představíme pár vybraných receptů, vždy pro inspiraci dodržíme klasickou triádu předkrm-hlavní jídlo-zákusek. Takže dobrou zelenou chuť!

Lisabon

Hlavní město Portugalska buduje zelenou infrastrukturu systematicky a záměrně. V roce 2007 představilo programy Urban Allotment Gardens, zaměřené mimo jiné na udržitelnou produkci potravin – samozřejmě těch, které jsou základem již tak velmi zdravé středozemní kuchyně. Sedmnáct městských zahrad se rozkládá na 8,5 hektarech, o které se stará 700 rodin a organizací. Zahrady praktikují organické zemědělství a nepoužívají žádná umělá hnojiva. Kompostování je samozřejmé, stejně tak jako používání dešťové vody k zalévání nebo sklizeň v optimální dobu, tedy tak, aby potraviny měly nejlepší chuť a nejlépe se využilo přirozených cyklů. A co "zeleného" se v Lisabonu jí?


Smažené fazolky – Peixinhos Da Horta

Suroviny

500 g zelených fazolek

Těstíčko

1 vajíčko

100 g mouky

4 polévkové lžíce jemně nasekané cibulky

Sůl a pepř

Příprava

Fazolky vařte 15 minut v osolené vodě, předtím z nich nezapomeňte odstranit tuhé konce. V misce rozmíchejte mouku s vodou, dejte tolik, aby se v těstíčku daly fazolky obalovat. Přidejte vajíčko a cibuli, dochuťte solí a pepřem. Namáčejte povařené fazolky v těstíčku vždy po dvou a smažte v rostlinném oleji dozlatova. Nechte okapat nebo odsát tuk na ubrousku.

Oslo

Když se mluví o rybaření, většinou si představíme romantické přírodní zátiší s lesíkem a poklidnou hladinou řeky nebo rybníka. Ne tak v Oslu, hlavním městě Norska. Během posledních deseti let otevřelo město řeky a vodní kanály, takže se přímo uprostřed metropole znovu objevily vodní rostliny, zvířata a ryby. Dnes si mohou obyvatelé a návštěvníci Osla vychutnat rybaření přímo uprostřed městské džungle a chytit si třeba oblíbeného a známého norského lososa. Takže si na návštěvu norské metropole nezapomeňte vzít rybářský prut!


Vařený losos s okurkovým salátem a máslovou omáčkou

Suroviny

800 g lososa rozkrájeného na "podkovy"

2 litry vody

6 polévkových lžic soli

1 čajová lžička kuliček pepře

Na okurkový salát

1 organická okurka

1 lžíce octa

2 lžíce vody

½ lžičky soli

½ lžičky mletého bílého pepře

Na máslovou omáčku

200 g másla rozkrájeného na kostičky

200 ml smetany na šlehání

1 lžíce nasekané petrželky

1 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu

½ lžičky soli

¼ lžičky mletého bílého pepře

600 g brambor

Příprava

Oloupejte brambory a 20 minut je povařte v osolené vodě. Pro přípravu okurkového salátu smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl a pepř, nakrájejte okurku na tenké plátky a všechno smíchejte dohromady. V pánvičce povařte smetanu, až se její objem sníží na polovinu. Sundejte pánev ze sporáku a přidejte nakrájené máslo. Přidejte petrželku, citron, sůl a pepř podle chuti. Pak připravte lososa. Dejte vařit vodu, přidejte sůl a kuličky pepře a stáhněte teplotu. Přidejte lososové podkovy a 10 minut zahřívejte. Voda se nesmí vařit! Ryba je hotová ve chvíli, kdy jde maso lehce odstranit od kostí.

Norimberk

Město si extrémně zakládá na kvalitě vzduchu – sbírá informace o ovzduší a údaje zpřístupňuje veřejnosti v reálném čase. Vytvořili zde také environmentální zóny, kam se dostanete jen hromadnou dopravou nebo na kole, a také tu propagují lokální potraviny a ekologické zemědělství. Od roku 2015 je Norimberk a jeho okolí považováno za modelový ekologický region, městu samotnému se říká "organická metropole". Každé léto se pořádá akce s názvem Experience Organic, kdy se na místním trhu vystavují regionální potraviny a jídla, ekologická kosmetika, zelená móda a další. A jednou z nejznámějších potravin je emmer, lokální historická odrůda pšenice, která je poslední dobou zase v kurzu (česky "dvouzrnka", koupíte snadno online).


Norimberská bábovka z mouky dvouzrnky

250 g másla

Trochu soli

200 g hnědého cukru

5 vajíček

Vanilka

30 g kokosu

500 g mouky dvouzrnky (můžete použít celozrnnou mouku)

Prášek do pečiva

200 ml mléka

2 lžíce rumu

Příprava

Zamíchejte dohromady máslo, sůl, cukr, vajíčka a vanilku. Přidejte mouku, prášek do pečiva, mléko a rum a znovu důkladně promíchejte. Polovinu těsta nalijte do formy na bábovku, kterou předtím vymažte máslem a případně vysypejte trochou mouky. Do druhé poloviny těsta vmíchejte kakao a přelijte ji jako druhou vrstvu do formy. Lehce promíchejte vidličkou. Při 180 stupních pečte asi 70 minut. Nechte vychladnout a opatrně vyklopte z formy.

Související…

V Praze funguje první hydroponická farma. Holešovická herbafabrica
Milada Kadeřábková

foto: Great Food From European Cities, zdroj: Great Food From European Cities