fbpx

Přijedete na parkoviště a o nic už se nestaráte. Autonomní nakladač si vezme vaše auto a zaparkuje ho. A ušetří i parkovací místa

Zveřejněno: 12. 2. 2019

Když vystoupíte z letadla po dlouhém letu, tak poslední věc, kterou byste chtěli řešit, je hledání vašeho auta na obrovském letištním parkovišti. Stejně tak je nepříjemné parkovat na poslední chvíli před odletem. Stres a ztrátu času by brzy mohl eliminovat systém s robotem, který navíc na parkovišti ušetří prostor.

stan 2

Stan umí očividně také ušetřit místo na parkovišti


Chaos na letištních parkovištích by měl v budoucnu řešit robot Stan z dílny francouzské společnosti Stanley Robotics. Tento pojízdný robot umí pomocí senzorů analyzovat tvar a rozměry automobilu, potom Stan zvedne auto pár centimetrů nad zem a převeze na vhodné parkovací místo. Autonomní parkovací robot bude nyní jako horká novinka testovaný na jednom z nejrušnějších britských letišť v Gatwicku. Chytrý parkovací asistent bude mít zdánlivě jednoduchý úkol – převzít a zase vrátit vůz majiteli. To, kde ho bude parkovat, vlastně cestující ani nemusí zajímat.

Firma tvrdí, že v rámci optimalizace na parkovištích dokáže v některých případech vytvořit až o 50 % víc parkovacích míst.

Díky speciální aplikaci pro smartphone bude možné předem rezervovat parkovací místo. Pak už je potřeba jenom zaparkovat v určené garáži a Stan se o všechno postará. Stejně jednoduše proběhne předání vozu i při návratu z cest. V aplikaci je totiž možné zadat dobu návratu, na kterou bude auto připraveno k převzetí. Systém je zajímavý i v tom, že je možné na jednom parkovišti provozovat víc robotů, což zajistí efektivitu a nemělo by docházet k nečekaným zdržením.

Místa na dveře netřeba

„Říkáme tomu robotovi parkovací komorník, lidé si prostě potřebují nechat auto u vchodu do parkoviště a chytit letadlo,“ uvedl Stéphane Evanno, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Stanley Robotics, pro magazín Airport Technology. Stan je ale víc než služba parkující auta. Je to stroj, který autonomně detekuje vozidlo, sklouzne pod něj, lehce jej zvedne a na kolech ho přemístí do skladovacího prostoru.

stan x

Otázka zůstává, co Stan udělá, až na parkovišti fakt už žádné místo nebude


Významnou výhodou pro provozovatele letišť nebo další místa, která potřebují více parkovacích míst, je fakt, že technologie firmy Stanley Robotics uvolní více prostoru na parkovišti, jelikož auta mohou stát blíž u sebe a není třeba prostor na otevírání dveří.

Úspěšnost je možné demonstrovat na jednom parkovišti v Gatwicku, kde je nyní 170 parkovacích míst, a Stan na něj dokáže umístit 270 aut. Firma tvrdí, že v rámci optimalizace na parkovištích dokáže v některých případech vytvořit až o 50 % víc parkovacích míst. Tento systém parkování je vhodný pro parkoviště, kde auta stojí více dnů, jde tedy o ideální řešení pro letištní parkoviště.

Související…

Na pražské letiště pojede vlak, první stavba už začala
Tereza Hermochová

Stanley Robotics sídlí v Paříži a na systému, který je postavený na Stanovi, pracuje od roku 2015. Několik úspěšných zkoušek systému probíhalo na německých a francouzských letištích, mezi nimi i na letišti Charlese de Gaulla u Paříže. Gatwick bude prvním místem testování Stana na britské půdě.

foto: Stanley Robotics, zdroj: Digital Trends

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...