Vrátit město a ulice lidem. Leitmotiv strategie, kterou v roce 2016 představila Barcelona. Cílem katalánského hlavního města bylo omezení dopravy na několika vhodně vytipovaných silnicích, výrazné snížení zátěže městského provozu na okolí a proměna vedlejších ulic v komunitní prostory pro kulturu, sport, volný čas a vzájemné potkávání. Kombinace vskutku ideální nese sexy název „superbloky“.

V první fázi prakticky nejde o žádnou výstavbu. Základem je, že provoz osobních automobilů, skútrů, nákladních automobilů a autobusů je omezen pouze na silnice v obvodu superbloku a do ulic mezi nimi je povolen pouze v případě, že se jedná o obyvatele nebo lidi zajišťující místní podnikání. A to výrazně sníženou rychlostí 10 km/h. Zásadní změnou je tedy řízení dopravy. Ale pozor! Díky blokovému nastavení nedochází k omezení obslužnosti ani parkovacích míst, jen jsou určena výhradně a pouze rezidentům.

Jako malé město

V druhém kroku dochází k využití uvolněného prostoru pro novou občanskou vybavenost. Tato veřejná prostranství se tak mohou stát jednoduše místem pro novou parkovou zeleň, výstavbu dětského hřiště nebo například náměstí s kavárnou a posezením pro všechny sousedy v rámci bloku.

Vytvářet příjemnější prostředí pro Pražany musí být naší prioritou ve všech směrech.

Tolik stručně k Barceloně. Prostě každý superblok je jako malé město s vlastním charakterem. Myslím, že částečně můžeme plán překlopit i do Prahy. Jak? Samozřejmě že ne stylem 1 ku 1. Naše matka měst je koncipována o něco jinak než přímořské letovisko. Pro mě jako člověka, který má za cíl vytvářet lepší ulice, jsou klíčové zejména tři body. Klidnější adresa, revitalizace veřejného prostoru a aktivní vytváření mikrokomunit pro lepší a atraktivnější místo pro život. Kde to aplikovat jde?

Vysuté bloky

Právě na sídlištích. V Praze jich máme skoro šedesát. Dost často tvoří vysuté bloky ohraničující prostor vně nich. Ten často chátrá a velkého využití se mu nedostává. Tady přichází dle mého názoru prostor pro zahušťování veřejného prostoru s pozitivním přínosem pro jeho obyvatele. Jak na to? Politickým rozhodnutím. Vytvářet příjemnější prostředí pro Pražany musí být naší prioritou ve všech směrech. Já sám si hezčí sídliště, a tedy i ulice, beru na triko a budu rád, když mi napíšete, co si o superblocích nebo lepších vnitřcích sídlišť myslíte.

Koneckonců, vytváření lepších ulic je jedním z mých hlavních cílů. Pokud k příjemnějším místům pro život přispěje i inspirace z prosluněného jihu, sem s tím.

A jak může takový „superblok“ vypadat?

Autor je členem oblastní rady ODS Praha 12

Související…

Proč se Barcelona řadí mezi tři nejchytřejší města na světě
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek