Světový den boje proti mozkové mrtvici letos připadne na sobotu 15. května. Praha a celá řada dalších měst se připojila k iniciativě upozorňující na problematiku cévní mozkové příhody, která je druhou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. Tančící dům bude proto v sobotu večer osvícen růžově. Právě růžová je barvou projektu Čas je mozek, jehož posláním je informovat širokou veřejnost o příznacích mozkové mrtvice a možnostech včasné pomoci.

„Ani v době, kdy bojujeme s celosvětovou pandemií nemoci covidu-19, nesmíme zapomínat na další závažná onemocnění. Mozková mrtvice zasáhne každoročně téměř 30 000 pacientů a má na svědomí více než 7 000 lidských životů,“ říká předsedkyně správní rady Nadačního fondu Čas je mozek Štěpánka Loužecká a dodává: „Vážíme si pomoci měst, která podporují naši osvětovou kampaň. Přispívají tak k větší informovanosti lidí, a tím ke včasné pomoci postiženým.

Zásadní je čas

V případě řešení mozkové mrtvice je klíčovým faktorem čas, a proto je jedním z cílů kampaně zaštítěné Cerebrovaskulární sekcí České neurologické společnosti ČLS JEP a Českou společností intervenční radiologie ČLS JEP zvýšit počet pacientů, kteří zavčas rozpoznají její symptomy a co nejdříve zavolají sanitku. Víc než u kterékoliv jiné nemoci platí, že čím dřív léčba započne, tím vyšší je šance na úplné zotavení pacienta.

Pro většinu pacientů platí, že šance na vyléčení je v prvních 4,5 hodinách.

„Postihne-li pacienta mozková příhoda, máme k zahájení léčby velmi málo času. Pro většinu pacientů platí, že šance na vyléčení je v prvních 4,5 hodinách. I když můžeme některým pacientům nabídnout zprůchodnění mozkové tepny až do 24 hodin, tak platí, že čas je mozek a dříve je lépe. Po uplynutí této kritické hranice už jim nedokážeme pomoci a zbývá jen čekat, jak rozsáhlé poškození mozku bude,“ vysvětluje primář Neurologické kliniky UK 2. LF a FN Motol doc. MUDr. Aleš Tomek, Ph.D. „Každý podnět, který pomůže poučit širokou veřejnost, jak rozpoznat známky mozkové mrtvice a jak reagovat, když mrtvice udeří, je velice důležitý.“

Růžová i v dalších městech

Kromě pražského Tančícího domu se růžově rozsvítí kostel Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, olomoucká radnice, sloup Nejsvětější Trojice, Galerie města Olomouce, radnice ve Zlíně, rozhledna Diana a Goethova vyhlídka, morový sloup na náměstí v Jihlavě a balkon Mahenova divadla v Brně.

Děkujeme společnosti PSN za pomoc při realizaci akce a financování osvětlení Tančícího domu.

Související…

Vegetariány ohrožuje mrtvice víc. Steakem to prý ale narychlo nezachrání
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Nadační fond Čas je mozek