Tři ventilátory přijdou do Motola, tři budou zachraňovat životy na Bulovce a tři ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady. Jejímu řediteli Petru Arenbergerovi je ve středu 8. dubna předal primátor Zdeněk Hřib. Ve vinohradské nemocnici budou využity pro pacienty s Covid-19, kteří mají problémy s dýcháním.

„Darované pomoci z Tchaj-wanu založené na společném česko-tchajwanském partnerství v boji s koronavirovou epidemií si velice vážím,“ říká primátor Zdeněk Hřib. „Tchaj-wan boj s nákazou zvládá a je nám velkou inspirací. Od počátku upozorňoval Světovou zdravotnickou organizaci na závažnost této hrozby, zatímco pevninská Čína informace zadržovala a potajmu vykupovala v zahraničí zdravotnický materiál.“

V době očekávaného přibývání pacientů s Covid-19, kteří budou vyžadovat asistenci dýchání, má každý ventilátor cenu zlata.

Petr Arenberger, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, neskrýval radost: „V době očekávaného přibývání pacientů s Covid-19, kteří budou vyžadovat asistenci dýchání, má každý ventilátor cenu zlata. Proto nás příjemně potěšil dar pana primátora Hřiba, který zajistil rozšíření možnosti našich ventilovaných lůžek o další tři přístroje. Za naše pacienty Magistrátu hlavního města Prahy moc děkujeme.“

Takovýchto ventilátorů dorazilo z Tchaj-wanu celkem 25. A darem


Přístroj Pneupac VR1 byl navržen jako ventilátor a resuscitátor pro zdravotnický personál v nemocnicích a sanitkách. Dále je určen také pro hasiče a policisty nebo pro použití na průmyslových a komerčních trzích. Zvládá práci v náročných podmínkách, má automatické i ruční ovládání a tichý chod. 

Související…

Jste-li v potížích, volejte na naši krizovou linku, nabádá seniory pražský primátor
Zdeněk Strnad

foto: Praha.eu, zdroj: Praha.eu