Poslední léta jsou ve znamení zdražování pojistek na automobily. Vedou k tomu především ekonomické důvody. A zdražuje se, i když se loni nejezdilo tolik jako v předešlých letech. Podíváme se na to, proč rostou ceny povinného ručení, i když se jezdí méně. Zaměříme se také na to, proč neváhat, když dostaneme dobrou nabídku na pojistku. A ukážeme si i skvělé novinky, které povinné ručení 2021 přineslo.

Ani letos se základ nemění, proto je povinné ručení 2021 z pohledu legislativy stále pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Zákon nám ukládá povinnost mít toto pojištění uzavřené pro všechna vozidla, která jsou v provozu na pozemních komunikacích. I když třeba jen dlouhodobě stojí na parkovišti.

Ručení u nového vozu

Díváte se po novém rodinném autě? Na Autonoto.cz najdete velký výběr skladových vozů i odborníky, kteří vám pomohou s výběrem. Při koupi nového vozu ale nezapomeňte, že nový majitel musí uzavřít povinné ručení na tento vůz dřív, než s ním vyjede na cestu. Můžete to zřídit on-line s pomocí srovnávače povinného ručení. Rovnou vyberete nejvýhodnější nabídku a smlouvu dostanete elektronicky.

Dobrá cenová nabídka? Neváhejte

Pojišťovny už delší dobu varují před zdražováním pojistných smluv. A opravdu se vyplatí brát je vážně. Zvlášť, pokud vám vyjde povinné ručení výhodně.

V listopadu 2020 vydala Česká kancelář pojistitelů odhad růstu cen povinného ručení o 2,9 %. (Tisková zpráva CKP z 4. 11. 2020)

Líbí se vám cena i podmínky nové smlouvy, neodkládejte její uzavření zbytečně dlouho. Vše se může dramaticky změnit, zvlášť chcete-li měnit smlouvu na přelomu roku. Tak, jak se to bohužel letos stalo mému otci.

Výročí smlouvy na povinné ručení na vůz mého otce končilo v druhé půlce ledna 2021. V prosinci jsme sedli k Porovnej24.cz a našli výborné nabídky. Nejvíce vyhovovalo parametry i cenou povinné ručení za 5 186 Kč. Jenže otci se před Vánoci už nechtělo nic vyřizovat a vše odložil na leden. V lednu 2021 bohužel ceny stouply skoro o pětinu a nová nabídka už byla 5 876 Kč. Škoda, povinné ručení 2021 tak vyjde otce téměř o sedm stovek dráž.

Zdražování smluv

Ceny smluv na povinné ručení rostou už několik let. A hned tak se asi nezastaví. Rozevřely se totiž nůžky mezi cenami pojistek a výší pojistného plnění u havárií. Je to především proto, že jezdíme dražšími vozidly. Ceny oprav takových vozů pak jdou do vysokých částek. Další významnou položkou jsou vysoké ceny škod na dalším majetku a léčení po havárii. A nesmíme zapomenout ani na ušlý zisk, který také může být součástí pojistného plnění. V součtu jsou to často velmi vysoké sumy, které musí pojišťovny vyplácet. Oproti tomu ceny pojistek nerostou tak rychle.

Častou námitkou je, že v roce 2020 došlo k výraznému poklesu nehod. Vlivem pandemie se jezdilo o dost méně. Proč tedy pojišťovny nezlevní? Nebo alespoň nezastaví růst cen povinného ručení? Pojišťovny musí brát výkyv roku 2020 jako dočasný a počítají s návratem provozu na původní úroveň. Nemohou kvůli tomuto relativně krátkodobému poklesu ohrozit svou povinnost vyplácet pojistná plnění.

Bouráte? Za pojistku si připlatíte

Pojišťovny vždy zohledňovaly opatrné řidiče různými bonusy a následně výhodnějšími cenami. Pro povinné ručení 2021 to bude platit ještě výrazněji. Pokud často bouráte, počítejte s vyššími cenami povinného ručení. I když si cenu povinného ručení vyhledáte na alternativním srovnávači NetFinance.cz, počítejte s nízkými bonusy při konečném uzavření smlouvy.

Pohodlněji a online

Poslední měsíce ale nepřinesly jen zdražování. Výrazně se také pohnula nabídka on-line služeb pojišťoven.

  1. Zjednodušená registrace – pojišťovny sledují trend přesunu do on-line světa a pandemie celý proces ještě více urychlila. Registraci nového vozu k povinnému ručení teď u valné většiny pojišťoven uděláte on-line z vašeho chytrého mobilu nebo počítače.
  2. Sledování stavu škodní události on-line – tuto službu ještě nenabízejí všechny pojišťovny, ale najdete ji třeba u Allianz, Generali, ČSOB Pojišťovny nebo u Axy.
  3. Hlášení pojistných událostí on-line formulářem – i tady došlo k velkému pokroku a další pojišťovny zprovoznily jednoduché formuláře pro hlášení pojistných událostí. U ostatních je alespoň možnost poslat hlášení e-mailem.

Novinky u srovnávačů

Také srovnávače povinného ručení se snaží přicházet s novinkami. Nabídku dostanete prakticky obratem po vyplnění jednoduchého formuláře. Vybírat můžete z 8 pojišťoven, speciálních on-line cen a přehledných podmínek. Vyberete si nabídku, která vám nejlépe sedne, dokončíte objednávku a smlouvu obdržíte e-mailem. U Porovnej24.cz máte navíc služby specialisty, který ověří váš bonus a nabídne případnou neveřejnou slevu. Pokus o kalkulace cen pojistek podle SPZ zatím naráží na překážky. Tou největší je, že si skvěle pamatujeme své osobní údaje i značku a typ vozu. Nicméně málokdo z nás si pamatuje SPZ svého vozu.

Blíží-li se výročí i vaší smlouvy na povinné ručení, zkuste sílu srovnávačů. A když dostanete výhodnou nabídku, neváhejte a uzavřete smlouvu včas. Nabídky nemají neomezenou časovou platnost a při současném růstu cen se odklad může hodně prodražit.

Související…

Havarijní pojištění: Kdy se vyplatí a jak ho vybrat?
Komerční článek

foto: Porovnej24.cz, zdroj: Porovnej24.cz