Iniciativa #restartpodnikani vznikla stejně nečekaně jako situace, která ji spustila. Opatření nastavená v souvislosti s covidem-19 ze dne na den ochromila fungování naší společnosti a dopadla téměř na všechna odvětví, podnikatelský sektor nevyjímaje. Prvotní šok však někteří překonali velmi rychle, začali se přizpůsobovat nové situaci a ukázali, že se u nás opravdu najde řada životaschopných a zdravých firem, které jsou svým přístupem a odhodlaností inspirací pro všechny ostatní. A právě těmto firmám – restartérům podnikání – jsme se rozhodli alespoň částečně pomoci.

Od 21. dubna věnuje online magazín novinyanovinky.cz prostor menším až středním podnikatelům a živnostníkům i tradičním českým značkám na podporu jejich nového začátku. Zveřejňuje rozhovory, zajímavé příběhy, zkušenosti i potřeby těch, kteří se rozhodli ve svém podnikání pokračovat a kteří měli zájem o sobě dát vědět. S tříměsíčním odstupem se dá říct, že zájem byl opravdu obrovský. Kromě menších živnostníků se na iniciativu obracely firmy z nejrůznějších oblastí podnikání od designu a módy přes kulturu, vzdělávání a gastronomii až ke sportu, od poradenských firem až po výrobní podniky.

Pomoc restartérům

Projekt se začal organicky a velkou rychlostí rozjíždět a rozpínat do mnoha stran. A v té chvíli bylo potřeba se znovu zamyslet, vytvořit mantinely, pevnější obrysy a stanovit si cíle, kterých chceme dosáhnout. Náš hlavní záměr ovšem zůstal stejný – chceme pomoci českým firmám v rozjezdu jejich podnikání. Co víc ale může iniciativa udělat?

Dopad krize působí také na naši psychiku, proto je prostor věnován i osobnímu rozvoji, syndromu vyhoření a dalším tématům, které podnikání ovlivňují.

Právě tato otázka vedla k nápadu propojit se s dalšími partnery, kteří mají nástroje a možnosti, díky nimž jsou schopni poskytnout našim restartérům další pomoc. Je nám velkým potěšením, že se nám podařilo spojit se s kompetentními partnery, kteří patří ve svých oborech k nejlepším, a mohou tak být velkým přínosem těm, kteří právě nyní stojí na rozjezdu. Pozvánku k partnerství projektu #restartpodnikani přijali Elite Bloggers, AMI Communications, Chytrý restart, Sportfluence, HubHub, Trifft, Brillant Brain, Black Swan Media a Hithit, ale také partneři, kteří sdružují podnikatele a živnostníky, pro které jsou programy podpory určené: Agentura Helas, Hospodářská komora Praha 1, Asociace malých a středních podniků, Asociace rodinných firem, Česká komora fitness a nově Svaz chemického průmyslu.

Díky těmto partnerům se mohl projekt #restartpodnikani posunout do druhé fáze, ve které by se měli klienti a partneři propojit, vzájemně komunikovat a všem ukázat, že na to nejsou sami. Partneři projektu poskytnou klientům projektu opravdu široké spektrum služeb, které může v různých kombinacích využít každý, kdo ve svém restartu potřebuje podporu. Jedná se například o semináře, propojení s influencery, crowdfundingové kampaně vytvořené extra pro klienty, možnost vyzkoušet si práci v coworkingovém prostoru nebo – pro mnohé poprvé – prezentaci v printu. Nejde však jen o ekonomickou a byznysovou stránku věci. Dopad krize totiž působí také na naši psychiku, a proto je prostor věnován i osobnímu rozvoji, syndromu vyhoření a dalším tématům, které podnikání ovlivňují a na něž se někdy bohužel zapomíná.

Být lépe vidět

Kromě článků a rozhovorů nabízí #restartpodnikani další formáty, které umožní restartérům být lépe vidět. Nahrání podcastu, zveřejnění fotoprodukce či videa, vytvoření soutěže, poskytnutí prostoru pro recenze influencerů. Všechny nabízené prezentace jsou v rámci #restartpodnikani ještě stále bezplatné. V rámci rubriky Podpory v Česku představuje projekt i další iniciativy, které právě na podporu rozjezdu podnikání v Česku vznikají. Existuje jich dost, ale neexistuje platforma, kde by byly tyto iniciativy vzájemně představeny.

Jak se bude projekt #restartpodnikani dále vyvíjet, je zatím ve hvězdách. Chce se soustředit na pozitivní vývoj českého byznysu a i nadále bude přinášet podnikatelům inspiraci v tom, jak dnešní nelehkou situaci zvládnout.

Související…

CzechInvest spustil platformu Spojujeme Česko. Firmy na ní mohou nabízet pomoc
red

foto: #restartpodnikani, zdroj: Noviny&Novinky, #restartpodnikani