Pití kávy nám prospívá nebo škodí? Odpověď na tuto otázku se nám po desetiletí snaží poskytnout odborníci, opírající se o různé vědecké teorie. Jedna z posledních každopádně kávě dává zelenou! Kofein v ní obsažený působí podle jejích autorů proti některým typům rakoviny, konkrétně prostaty.

Nálezy zmíněné studie byly následně potvrzeny v laboratorních testech, ze kterých vyplynulo, že kávová substance kofein může mít antikarcinogenní účinek. Pro účely studie bylo po dobu čtyř let pozorováno 7 000 mužů. „Analýzou jejich spotřeby kávy a jejím srovnáním s případy výskytu rakoviny prostaty během dané doby jsme u těch mužů, kteří vypili více než 3 šálky denně, zaregistrovali snížení výskytu onemocnění o 53 procent,“ řekl George Pounis z IRCCS Neuromed z italské Pozzillie.

Nový výzkum prokázal, že muži, kteří vypijí 3 šálky kávy denně, sníží riziko výskytu rakoviny prostaty až o 53 %.

„Na základě sledování, jak se chovají rakovinné buňky, si dovolujeme prohlásit, že příznivý účinek pozorovaný u účastníků studie je připisován samotnému kofeinu,“ přidala se Maria Benedetta Donati z Institutu pro výzkum, hospitalizaci a zdraví Care (IRCCS) Neuromed.

Výsledky mluví jasně

Studie publikovaná v Mezinárodním žurnálu rakoviny (International Journal of Cancer) tak vrhá světlo do oblasti, která stále podléhá vášnivým diskusím, a tou je role kávy, konkrétně kofeinu, ve vztahu k rakovině prostaty. „Vztahu mezi rakovinou prostaty a kofeinem se přitom v uplynulých letech věnovala řada vědeckých studií. Vědecké důkazy však nebyly považovány za dostatečné pro vyvození závěrů. Navíc byly výsledky v některých případech protichůdné. Naším cílem proto bylo zvýšit znalosti v této oblasti a poskytnout jasnější pohled,“ dodal Pounis.

Příznivé účinky kofeinu na lidské zdraví se prokázaly i u astmatiků a nemocných Alzheimerem.

Rakovinné buňky zmizely

Následovala studie laboratorní, tedy potvrzení výsledku testováním účinku kávových extraktů na buňky rakoviny prostaty přímo v laboratoři. Výzkumníci se zaměřili zejména na extrakty obsahující kofein a extrakty bezkofeinové. Pouze první z nich významně snížily proliferaci rakovinných buněk (hojné množení, bujení), což je jev, který se u extraktů bez kofeinu neobjevil. „Měli bychom však mít na paměti, že studie se týkala centrální populace Itálie,“ poznamenala Licia Iacoviello z IRCCS Neuromed. Vliv na výsledky studie má jistě i tamější způsob přípravy kávového nápoje, tedy pod vysokým tlakem, s velmi vysokou teplotou vody a bez použití filtrů. Právě tato metoda, odlišná od těch z jiných částí světa, by mohla vést k vyšší koncentraci bioaktivních látek. Bylo by proto dobré, aby někdo prozkoumal i tento aspekt,“ dodala odbornice.

Kávou proti astmatu i Alzheimeru

K podobným závěrům došla i mnohem rozsáhlejší studie Harvardské školy veřejného zdraví, která trvala delší dobu a zahrnula mnohem větší vzorek mužů – po dobu 20 let studovala na 50 000 mužů. Výsledky jsou téměř totožné až na malý detail. Americká studie říká, že muž musí vypít více než 6 šálků kávy denně. Tento rozdíl bychom připsali zmíněnému italskému způsobu přípravy kávy – kdo kdy ochutnal italskou kávu, potvrdí vám, že je silnější. Příznivé účinky kofeinu na lidské zdraví se navíc prokázaly i u astmatiků, nemocných Alzheimerem či aterosklerosou. Za těmito účinky ale vědci vidí i jiné složky kávy, nejen kofein samotný.

Čtěte také: 

Kolik kafí denně je optimum? A při kolika umřu?

Čím a jak doplnit energii namísto energy drinků?

Rakovina z masa? Ne tak rychle!

 

 

 

zdroj: Daily Mail