Nahání vám pohled do zrcadla mírně řečeno hrůzu a vidina léta vám radost rozhodně nedělá? Pokud jste se náhle zamilovali do zimy, kdy můžete chodit nabalená jako lední medvěd a nikdo vás neokoukává, máme pro vás ověřené tipy, které z vás udělají milovnici teplého období a titěrných plavek jakbysmet.

Dřív než začněte cokoli dělat, zapisujte si na papír všechno, co sníte a vypijete. A nejenom to, ale i to, jakou (ne)aktivitou trávíte den. Takto postupujte minimálně tři dny i více. Jakmile bude váš průzkum u konce, zápisky si přelouskejte a zamyslete se nad nimi. V čem mají vaše nadbytečné tukové polštářky hlavního viníka? Hledejte souvislosti a uvidíte, že jich najdete bezpočet.

„Jsem milovník sladkostí, tudíž se dokážu cpát čokoládovými tyčinkami místo obědu, kterými nejenom zaháním hlad, ale navíc i nezřízené chutě na sladké. Dodnes s touto závislostí válčím, ale aktuálně se mi to i daří. Sama jsem si zapisovala své stravovací návyky a zjistila jsem, že jsem živa jen z cukrovinek a žádné jiné pořádné jídlo se u mě nekonalo. Není nad to vidět hlavní příčinu nadváhy černé na bílém,“ vysvětluje Sára pyšnící se úbytkem patnácti kilogramů, které ji opustily po sedmi měsíčním snažením.

Kdy začít hubnout?

Říká se, že nejlepší načasování je právě teď. Ale ne vždy se vám může tato zbrklost vyplatit. Pokud víte, že vaše váha není zrovna ideální a přitom se vám v hlavě prohání deprese, prožíváte náročné životní období nebo žijete v permanentním stresu, věřte, že za těchto okolností jenom stěží zvládnete korigovat zdravou stravu a plnit váš výživový plán spolu s pohybovou aktivitou.
Nové návyky se nejlépe realizují v době, kdy se na jejich osvojení můžete plně soustředit.  V opačném případě přetížíte organismus a dáte přejídání zelenou. Usilujte zprvu o celkové zklidnění.

„Jde to tehdy, když chcete jenom vy sama, bez nátlaků vašeho okolí. Já se stravuji podle Pierra Dukana. Začátky jsou náročné, ale to je jako se vším. Doporučuji si proto přečíst jeho publikaci, pochopit základní principy, klidně je i prokonzultovat s někým zasvěceným, nakoupit povolené potraviny a mít jasno v tom, kolika kilogramům chcete říct sbohem,“ svěřuje se slečna Lucie.

Jsem ta špatná/ten špatný?

Máte tendenci si vaši hmotnost vyčítat, protože jste se k ní projedla sama? Týráte se myšlenkami, proč jste nezačala hubnout v době, ve které jste si poprvé řekla, že musíte jít do sebe a vypilovat si postavu?
Je rozdíl na sebe pohlížet s porcí konstruktivní sebekritiky a vyloženě se trýznit nahromaděnou nenávistí k sobě samé. Vezměte to za ten lepší konec. A který to je? Takový, že se nebudete sužovat hladovkou, ale naučíte se jíst pravidelně, lehčeji a s ohledem na to, aby vám jídlo začalo prospívat. A už jenom tím, že ho budete připravovat s rozmyslem a láskou. 

Čím si vyšperkovat jídelníček?

- Zkoušejte ryby na několik způsobů. Co třeba pstruh s mandlovými hoblinkami, losos s bylinkovým krémem nebo rizoto s krevetami a jasmínovou rýží.

- Koktejl s rostlinným mlékem a tropickým ovocem. Kombinujte jahodu s rýžovým mlékem, to mandlové s broskví nebo ovesné s mangem a s karambolou na ozdobu.

- Nikdo neříká, že racionální stravování je nudné. Co takhle si připravit guacamole z avokáda a přinést si trochu inspirace z roztančeného Mexika.

- Zbíhají se vám chutě na hranolky? Zakousněte se do těch celerových, které upečete v troubě na pečicím papíře. Místo tatarské omáčky si je namáčejte do bylinkového dipu na bázi jogurtu.

- K dietnímu kuřecímu masu servírujte quinou a ozdobte ji nasekanými ořechy.

- Místo chipsů si pečte v troubě dýni Hokkaidó. Bude vám chutnat jemně posypaná hrubozrnnou mořskou solí.

 

Foto: Pixabay