Jarní sezóna není bohatá na ovoce či zeleninu vhodné k zavařování, ale oproti tomu bylinek najdete všude plno. A mít doma v zásobě několik rozmanitých sirupů k léčení i slazení není vůbec špatné. V dubnu si můžete vybrat mezi sedmikráskami, fialkami nebo třeba jitrocelem. A kopřivové pesto vám pročistí krev.

Poté, co jste se nadopovali vitamíny z kvašené zeleniny, o které jsem psala v minulém článku, si můžete dopřát něco sladšího a jemnějšího. Venku mnohde objevíte bílé koberce sedmikrásek, místy fialky a jitrocel kopinatý lze natrhat také téměř všude.

Sedmikrásky i fialky patří mezi nenápadné léčivé bylinky, užívané při kašli a nachlazení. V čajích se většinou kombinují s dalšími léčivkami, například jitrocelem, květem černého bezu, mateřídouškou a tymiánem. Samotné sirupy lze užívat také jako podpůrnou léčbu, přidávat do domácích limonád s citrusy nebo jimi sladit čaje.

Sirup můžete připravit z jakékoliv čersté byliny. Klasika jako je ten bezový se doma jistě neztratí, ale můžete i trochu zaexperimentovat.

Sedmikráskový nebo fialkový sirup bez vaření

Tímto způsobem připravíte sirup i z jakékoliv jiné čerstvé byliny, například jitrocele, kopřivy, pampelišky..., co vás napadne.

Natrhejte květy sedmikrásek nebo fialek, něco přes polovinu pětilitrové sklenice. Můžete i menší množství, pokud chcete sirup jen na zkoušku. Květy opláchněte a nechte okapat. Začněte je vrstvit do zmíněné sklenice, na ně položte kolečko omytého citronu v biokvalitě nebo bez chemického ošetření a zasypte stejnou vrstvou třtinového cukru. Upěchujte a pokračujte stejným způsobem, až zaplníte nádobu. Poslední vrstva je cukr. Sklenici zakryjte a postavte na slunné místo asi na tři týdny. Až se cukr úplně rozpustí a smíchá se šťávou z rostlin, přeceďte vše přes plátno, ještě opatrně vymačkejte, naplňte do lahviček a uchovejte v chladnu.

Sirup nebo med tepelně zpracovaný

K jiné variantě sirupu budete potřebovat asi 500 květů sedmikrásek, jeden chemicky neošetřený citron, 750 g třtinového cukru, 750 ml vody.

Omyté sedmikrásky vložte do keramické nebo skleněné nádoby, zalijte převařenou horkou vodou, přidejte nakrájený citron, zakryjte a nechte louhovat 24 hodin. Poté sceďte tekutinu do hrnce, přidejte cukr a pomalu vařte do zhoustnutí. Chcete-li mít sirup hustší, můžete přidat více sladidla nebo med. Ještě horké plňte do lahví nebo skleniček.

Kopřivy vždy před přípravou spařte, díky tomu ztratí svou "pichlavou" schopnost.

Kopřivové pesto

Pesto z mladých kopřiv je nejen chutné, ale pročistí vám krev, zlepší látkovou výměnu a celkově posílí organismus.

Nachystejte si asi polovinu litrové nádoby mladých kopřiv, můžete k nim přidat i jiné zelené bylinky, například popenec, mladý špenát nebo rukolu. Dále smetanu nebo kokosové mléko, asi 100 g vlašských ořechů nebo mandlí, ořechový či olivový olej, sůl, tři až čtyři stroužky česneku a strouhaný tučný sýr (nemusí být).

Kopřivy nejdříve spařte a propláchněte studenou vodou. Bylinky, ořechy či mandle, česnek a sýr s částí tekutin rozmixujte. Podle potřeby přidávejte smetanu (kokosové mléko) a olej. Osolte a máte hotovo.

Podobným způsobem připravíte i pesto z medvědího česneku, popsané v jiném článku.

 

Čtěte také:

Zavařujte bez chemie, jde to celý rok

 Deset plevelů, které nejdřív ochutnejte, než je vyhodíte

Jíst a nepřibírat na váze? S těmito dvanácti potravinami to nebude jen sen

foto: Shutterstock