Práce kadeřníka není procházka růžovým sadem. Nejenže stojíte osm hodin denně na nohou a snažíte se vyhovět někdy šíleným požadavkům zákazníků, ale zároveň se od vás očekává, že budete plánovat schůzky, prezentovat se na sociálních sítích, ale také naslouchat lamentování klientů a udržovat si osobní život; to vše při zachování zdravého rozumu. Taková nerealistická očekávání se mohou opravdu na vašem duševním zdraví samozřejmě podepsat.

Proto aplikace Booksy, která pomáhá tisícům poskytovatelů kosmetických a zdravotnických služeb rozvíjet jejich podnikání, vyhlásila 27. květen Národním dnem povědomí o duševním zdraví kadeřníků. Tento svátek má zajistit, že kadeřníky někdo vyslyší a že i oni budou mít bezpečný prostor, kde mohou mluvit o svých problémech. 

I terapeut potřebuje terapeuta

Fakt, že je šíření povědomí nutné, ostatně prokázal i výzkum, který Booksy provedla. Podle něj se u jednoho z pěti kadeřníků pravděpodobně vyskytuje úzkostná porucha. Zeptali se také klientů, jaký pocit ze svých kadeřníků mají. 

20 % klientů mělo dojem, že jejich kadeřník působí úzkostně
16 % klientů si myslelo, že jejich kadeřník má deprese
27 % klientů mělo pocit, že působí vystresovaně

Pravdou je, že kadeřníci jsou často pasováni do role terapeutů, a osobní problémy, které slyší, jsou téměř stejně rozmanité jako ty, kterými se zabývají odborníci na duševní zdraví. Některé země už tento specifický vztah zaznamenaly, a dokonce nyní nabízejí kadeřníkům specializovaná školení o tom, jak pomoci zákazníkům, kteří se jim svěří s náročnou životní situací.

Jak už ale bylo naznačeno na začátku, ani kadeřníci nesmí na své duševní zdraví zapomínat. Pokud tedy nějakého znáte, zavolejte mu a zeptejte se, jak se mu daří, nebo mu alespoň napište pěknou zprávu. Můžete mu v ní třeba poděkovat za to, že pokaždé tak trpělivě naslouchá vašim nářkům. 

Související…

Rozhovor: Kadeřník by měl být tak trochu terapeut i duchovní
Klára Ponczová

foto: Shutterstock, zdroj: Nationaltoday.com