Stejně tak jako má Domažlicko nebo Českobudějovicko svoje typické venkovské domy, má je i sever Čech. Jsou výjimečné, jedinečné, neopakovatelné a nenajdeme je nikde jinde než na česko-sasko-polském pomezí. Podstávková obydlí, připomínající kouzelné chaloupky ze známých pohádek, učarují zkrátka každému, kdo miluje tradiční umění.

Domky s bohatě vyřezávanou konstrukcí umožňovaly rychlejší stavbu a zároveň menší spotřebu dřeva. Lze říci, že čím více propracovanější řezba byla, tím více byl majitel stavení majetnější. 

Podstávkový dům - Dolní Poustevna

Originální architektura

Většina podstávkových domů vznikla mezi roky 1760 až 1850. Stavěly se v Německu, kde dodnes v obcích Obercunnersdorf, Wehrsdorf, Waltersdorf nebo v Dittelsdorfu určují vzhled města. V Čechách je největší ucelený region asi s tisícovkou podstávkových domů, jejichž architektura slučuje slovanskou roubenici s franskou zděnou konstrukcí, na Šluknovsku. V obytné roubené části se topilo a hrázděný úsek sloužil pro spaní a hospodářské účely.

Rekonstrukce v Lipové

Jak to vlastně vypadá v interiéru podstávkového domu jsem se zeptala v lipovském informačním centru. V jednom z takových obydlí totiž přímo sídlí. Krásně jej zrekonstruovala Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska. „Památkově chráněný podstávkový dům v Lipové č.p. 424 byl postaven mezi lety 1721 - 1724. Je to dílo významného regionálního stavitele Zachariase Hoffmanna. Roubená světnice je obestavěná sloupy podstávky, které přenášejí váhu patra, právě tam je infocentrum. Ve zbylé zděné části přízemí naleznete muzeum. V prvním patře, které je hrázděné a pobité břidlicí, se nachází galerie, keramická dílna, kuchyňka a další zázemí. Prostor pod střechou je architektonicky významný díky původní tesařské konstrukci, kterou se podařilo zachránit, a zde je ojedinělý prostor ke společnému setkávání. Podstávkový dům v Lipové je krásně zrekonstruovaný, vybavený a důležité pro nás je, že je plně využívaný do posledního místečka,“ vysvětlila mi Klára Svobodová.

Zrekonstruovaný interiér v domě v Lipové s původní tesařskou konstrukcí

Domy utvářejí charakter krajiny a jednoznačně lákají k poznávání, objevování i k výletům. Nesčetné vzory z břidlicových obkladů a vyřezávaných detailů, zdobená okna, dveře a štíty dodnes vypovídají o preciznosti stavitelů i o jejich lásce k domům, které byly po dlouhá desetiletí jejich domovem. Řemeslné umění našich předků zaslouží obdiv. Podstávkové domy, které se vyvíjely minimálně čtyři století, sloužily jak chudým venkovským obyvatelům, tak i domácím tkalcům. Obývali je i zemědělci a hostinští, příslušníci drobné šlechty i statkáři, patřily i mnoha farnostem. Nejstarší dům v česko-saském pohraničí, postavený kolem roku 1530, stojí v Neusalza-Sprembergu.

Přijďte se podívat 

Dny otevřených dveří probíhají poslední květnovou neděli v Horní Lužici, na Děčínsku, ve Šluknovském výběžku a v Lužických horách. Navštěvují je stovky lidí, zúčastňují se také obce, regionální organizace a řady soukromníků. Přihlášené domy jsou volně přístupné od sklepa až po půdu. Velice příjemným zpestřením prohlídky je i výklad majitele. Cílem organizátorů je záchrana starých podstávkových domů a v delším časovém horizontu i vyhlášení přeshraniční krajiny podstávkových domů památkou UNESCO.

Čtěte také: Zalipie, pohádková vesnička v jihovýchodním Polsku, Prohlédněte si ornamenty v Čičmanech, Kalahari skrývá unikátní oázu.  

 

foto: Shutterstock a www.tur-sluknovsko.cz, zdroj: www.tur-sluknovsko.cz