V obchodech často narážíme na takzvaně „podtržené“, tedy moc brzy utržené plody. Vyznačuje se nevalnou chutí a vůní, velkým množstvím chemických látek a také samozřejmě nízkým obsahem živin. Abychom tedy dodali tělu to, co potřebuje, musíme občas hledat takové druhy, které mají vitaminů a minerálů stále dostatek. A to se týká právě Camu Camu.

Dokonce ani acerola, moruše, bobule aca či guava nemohou porazit toto ovoce, alespoň co se obsahu vitaminu C týká. Podle průzkumu publikovaného v časopise Food Research International se jeho obsah v Camu Camu pohybuje v rozmezí od 1 882 mg až do 2 280 mg na 100 g čerstvého ovoce, což je až 40x víc, než má oblíbený pomerančový džus, a dvakrát víc, než má třešeň acerola, která byla dosud v této oblasti považována za šampiona.

Doporučená dávka je 80 mg vitaminu C denně. Pokud však cítíte, že na vás přichází viróza, jste hodně unavení, prospějí vám vyšší dávky, a to 500 až 1000 mg. Nemusíte se přitom bát, že se céčkem předávkujete. Přebytečný přírodní vitamin C je vylučován močí.

Lahodná vitaminová bomba

Pokud budete hledat tento druh v našich obchodech, pravděpodobně narazíte pouze na suchý prášek. Jeho koncentrace, co se týče prospěšných látek, je ovšem ještě vyšší. Kromě bezkonkurenční dávky vitaminu C obsahuje toto ovoce se šťavnatou dření i mnoho dalších živin. Jedná se o vynikající zdroj manganu a mědi, dále obsahuje vápník, železo, fosfor, riboflavin, niacin, ale také bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy, které usnadňují absorpci vitaminu C.

Pokud cítíte, že na vás přichází viróza, jste hodně unavení, prospějí vám vyšší dávky vitaminu C, a to 500 až 1000 mg. Nemusíte se přitom bát, že se céčkem předávkujete. Přebytečný přírodní vitamin C je vylučován močí.

Právě díky těmto složkám má Camu Camu výborné protizánětlivé, protivirové a antioxidační účinky, bojuje proti chřipkám a nachlazením, ale také pomáhá zpomalovat stárnutí a může vám pomoci i s migrénami.

Prášek z tohoto lahodného ovoce můžete použít pro obohacení barvy a chuti různých dezertů, cukrovinek i zmrzliny. Kromě prášku z mletých plodů jej seženete také v podobě atomizovaného extraktu, z něhož si snadno připravíte nápoj pro bezprostřední konzumaci.

Další zdroje vitaminu C

Mezi další kvalitní zdroje této prospěšné látky se řadí například šípky, černý rybíz, paprika, růžičková kapusta, kiwi, brokolice, zelí či papája a samozřejmě také citrusy. Jak ale v obchodě poznáte ty kvalitní?

Plody vždy vybírejte nejen očima, ale také hmatem i čichem. Vždy pečlivě zkontrolujte, zda kus není poškozen mechanicky, hnilobou a nemá na sobě velké množství skvrn. Jednoduše poznáte čerstvost u zeleniny s natí – čím sušší je, tím je plod méně čerstvý. Nezapomeňte ani na vůni, musí být vždy příjemná. Pamatujte také na to, že nadprůměrně velké kusy plodů nemusí být právě ty nejkvalitnější, raději volte spíše střední velikost. 

Související…

Bojíte se nemocí ze špatného vzduchu? Jezte více vitamínu B!
Jana Tržilová

foto: Shutterstock, zdroj: Dr.Axe