„Je praktická, přehledná a pro všechny dospělé, kteří nejsou dostatečně počítačově gramotní, více než užitečná. A pokud mají ratolesti, jež tráví hodiny na Facebooku, Instagramu a tak, měla by se pro ně stát povinnou četbou,“ píše o knize Dítě v síti recenzentka Alena Slezáková na zpravodajském portálu idnes.cz.

Knížku Dítě v síti vydal v nakladatelství Mladá fronta v březnu 2019 magazín Flowee jako manuál pro rodiče, kteří chtějí porozumět digitálnímu světu mladé generace. Malé děti jsou totiž tou nejzranitelnější a nejsnáze ovlivnitelnou cílovou skupinou digitálních predátorů a marketingových magnátů. V digitální džungli hrozí dětem stejná nebezpečí jako v té městské. Jen jsou na první pohled hůř vidět. Knihu sepsali spolupracovníci Flowee Daniel Dočekal, Anastázie Harris či Lubomír Heger a také ředitel našeho magazínu Jan Müller. Jen za necelé tři měsíce, co se kniha objevila na pultech, se jí prodalo přes 1 000 výtisků.

Dítě v médiích

Server iDnes není zdaleka jediné místo, kde o knize napsali. Recenze vyšly v řadě dalších předních českých onlinových i tištěných médiích. V Technickém týdeníku napsal o knize známý popularizátor vědy a techniky Milan Bauman. „Kniha je přehledným a praktickým návodem, jak přistupovat k výchově a vzdělávání dětí během současné expanze informačních technologií. Zabývá se mnoha paradoxy dnešní ,doby datové‘, která nabízí dětem i dospělým nejen úžasné příležitosti, ale i dosud netušená rizika. Jinak řečeno, zasvěceně popisuje nejen současný stav dětského digitálního prostoru, ale především úskalí, se kterými se nejen děti mohou v on-line světě setkat. Mnohým dětem může možná prostřednictvím jejich rodičů kniha zachránit bezstarostné dětství.“

Tématu "dětí v síti" se ve svých výtiscích věnovaly časopise Marie Claire nebo Moje psychologie


Rozhovor s jedním z autorů knihy, expertem na digitální média Danielem Dočekalem, zveřejnil portál Rádia Wave. Další rozhovor s Danielem vyšel i v tištěné podobě, a to v Lidových novinách. O knize mluvil také ve vysílání Českého rozhlasu, v rozhovoru s Martinem Veselovským v DVTV nebo na webovém portálu E15. Článek na stejné téma Daniel napsal i pro magazín Reportér.

O knize se zmínily i web e-bezpečí, deník Metro, Novinky, televize Nova, tištěné časopisy Vlasta, Marianne, Marie Claire, Moje psychologie, Klub knihomolů, server Blogerky.czmagazín Aktuálně a další média. A o knize jsme přednášeli také na konferenci Lidé v síti v Brně. 

Nejsme jediní

Knížka pomohla rozproudit diskuzi na téma nebezpečí, která mohou na internetu na děti číhat. Hospodářské noviny například nedávno vydaly článek o tom, že ze sítí blázní čím dál více lidí. Negativní vliv technologií na svou psychiku zaznamenal i autor článku, redaktor Hospodářských novin Filip Sýkora. Kvůli neustálému používání chytrého telefonu a sociálních sítí se mu během jednoho období nedařilo delší dobu soustředit a neustále utíkal k Facebooku či Twitteru.

Nejen zmínka o knize, i téma samotné začalo zajímat řadu médií

„Je dobře, že se někdo věnuje tématu, které je i v dnešní době stále podceňované, ale o to závažnější,“ řekla nám ke knize eurokomisařka Věra Jourová, která nad celým projektem Dítě v síti převzala záštitu. „Internet je skvělá věc, která nás všechny přibližuje, existují na něm ale třeba i hry nebo sociální sítě, které nás dokážou odcizit. A to i děti od rodičů a rodiče od dětí. Pokud rodiče nebudou vědět, co dělají jejich děti na internetu, neměli by být v klidu. Dítě je na sítích ve stejném nebezpečí jako samo na ulici. A v některých případech ještě ve větším.“

Samotná koupě knihy Dítě v síti problém zneužívání a závislosti na počítačových technologiích pochopitelně neřeší. Patří ale k základní počítačové gramotnosti.

Kniha Dítě v síti je po knize Průvodce budoucností z roku 2018 druhým počinem z edice Flowee, kterou vydává nakladatelství Mladá fronta. Grafické zpracování knihy je výsledkem spolupráce art direktorky Flowee Michaely Zajíčkové a grafického studia HMS design. Kniha je k prodeji na pultech knihkupectví Knihy Dobrovský, v e-shopu Alzy či na Megaknihy.cz

„Samotná koupě knihy Dítě v síti problém zneužívání a závislosti na počítačových technologiích pochopitelně neřeší. Patří ale k základní počítačové gramotnosti. Pokud se s ní rodiče seznámí, může zabránit vážným škodám na tělesném i duševním zdraví dítěte,“ napsal o knize autor předmluvy, lékař celostní medicíny Jan Hnízdil, který knihu s autory také pokřtil. Na křtu se podílela i spoluautorka mediálních projektů na téma kyberzávislostí Nikol Moravcová, zpěvačka a herečka Nelly Řehořová, zpěvačka a skladatelka Eliška Mrázová a youtuber Luboš Kulíšek

A co bude dál? 

Na problém nadužívání technologií upozorňuje i akce #denoffline, kterou pořádá náš magazín už druhým rokem. Loni se účastníci Dne offline na jeden den odpojili od technologií, především od mobilů a sociálních sítí. Zapojily se i známé osobnosti jako herec Tomáš Hanák, podnikatel Tomáš Čupr, biskup Václav Malý nebo youtuber Kovy. Letos akce proběhne 21. září. „Propagujeme tak myšlenku, že abychom zvládli žít v on-line světě, musíme umět zůstat off-line. To je klíčová schopnost dnešního člověka. Chtěli bychom, aby se Den offline stal tradičním svátkem a aby se na ten den vypnuli třeba i mobilní operátoři nebo Seznam,“ popisuje Jan Müller. A dodává, že loni se k akci vypnutím svých webových stránek připojily například i deník Metro nebo společnost Lidl.

V listopadu proběhne konference Dítě v síti se záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, na které promluví odborníci z oblasti digitálního vzdělávání a technologií. Než se tedy s námi odpojíte, nebo vyrazíte na listopadovou konferenci, můžete si třeba pročíst rozsáhlý přehled influencerů #flowee100, které sledují české a slovenské děti. Je to velmi různorodá směsice, najdete zde známé hvězdy sportu či hudby, ale také prakticky neznámé hvězdy čistě sociálních sítí. Představili jsme také účty influencerů a youtuberů, kteří šíří obsah, jenž nabádá k nebezpečnému nebo přímo protizákonnému jednání, ale také těch, kteří se vyžívají ve vulgárním slovníku nebo dětem prodávají sázky.

#FLOWEE100 ŽEBŘÍČKY

Dítě v síti má také vlastní e-mailový newsletter. Pokud ho chcete odebírat, přihlaste se prosím zde.

Související…

Kdy už na něm konečně zbohatneme? ptají se hvězdy TikToku. Zatím marně
Jan Handl

foto: Michaela Cásková, zdroj: Dítě v síti