fbpx

Aplikace, která se stala univerzálním řešením pro kontakt s přáteli, seznamování i obchod. Někteří uživatelé Instagramu to tak už opravdu mají

Zveřejněno: 4. 4. 2019

Chris Rackliffe, jeden z mnoha motivačních koučů a publicistů z New Yorku, se netají tím, jak moc je pro něj Instagram důležitý. Když na baru potká někoho, s kým se chce seznámit, nechce si měnit telefonní číslo, ale u protějšku ho zajímá instagramový účet. Spojí se, vymění pár srdíček na fotkách a je to. Je to prý počátek něčeho většího, třeba dalšího osobního setkání.

Téma Instagramu jako univerzálního identifikátoru otevřela ve svém článku pro The Atlantic novinářka Taylor Lorenzová a přiložené tweety čtenářů potvrzují, že Chris není ve svém postoji sám. Instagramový účet považuje za osobnější než telefonní číslo. V něčem má pravdu, číslo vám neřekne, že protějšek je blondýna, která ráda cestuje do Karibiku a popíjí bílé víno. Navíc miliarda uživatelů Instagramu je už nějaká síla a je dost pravděpodobné, že ten člověk na baru ho má. Nejen marketingoví mágové a prodavači vody na sociálních sítích tvrdí, že účet na Instagramu je pro ně základní vizitka.

Pro muže je zajímavé vidět ženu rovnou v bikinách, rozvalenou na pláži, to je poznávání takřka ideální.

Instagram slouží k chlubení se fotkami směrem ke známým, ale vlastně i neznámým lidem. A čím dál víc je místem, kde jsou z nejrůznějších důvodů kontaktováni cizí lidé nebo ti, se kterými jste se právě setkali. Ať už je chcete sbalit, nebo udělat nějaký kšeft. Rachel Schulzová, která pracuje v reklamě, tvrdí, že prohlížení účtu protějšku slouží k jeho detailnímu poznání, a následné přátelství pak usnadní. Jak se to vezme, i ona má v něčem pravdu. Umím si představit, že pro muže je zajímavé vidět ženu rovnou v bikinách, rozvalenou na pláži, to je poznávání takřka ideální.

Jak vytunit účet

Instagram rozhodně poskytuje mnohem víc obsahu než náhodný řetězec pár číslic. Například na různých messengerech nebo při komunikaci přes SMS vidíte jen číslo nebo jméno, občas fotku. A to je vše. Oproti tomu instagramový profil je často plný fotek za mnoho let zpátky, více či méně privátních. Ale těch, kterými se uživatelé chtějí pochlubit. Takže pokud se někdo chce vydávat za miliardáře a dá si s tím trochu práce, jeho profil bude jako profil miliardáře působit. Takže pozor! Jinak je jasné, že Instagram odhalí mnohé, co si ani neuvědomujeme a co může být pro protějšek klíčové. Takže dvojnásobný pozor!

Zatímco na Facebooku a LinkedInu je mezi kontakty rovnoprávný vztah, něco jako přátelství, Instagram je více jednosměrný, někoho sledujete a on ani neví, že existujete.

Přidávání lidí na Instagram je jako přidání vizitky do adresáře. Dostanete jejich jméno a bio a také přímý kontakt. Navíc máte výhodu, že se můžete podívat do profilu pro další kontext toho, kdo vlastně onen člověk je.

instagram 1007607286

To jsou základní argumenty pro používání Instagramu jako počátku komunikace. Instagram je prý stále populárnější i v obchodě a personalistice, LinkedIn je považován za zatuchlé a sterilní prostředí a právě Instagram ho mezi cool a free obchodníčky a konzultanty začíná nahrazovat. Není se co divit, miliarda lidí je masa, kterou nemohou ignorovat ani obchodníci s horkou vodou.

Lepší než Tinder?

O výhodách Instagramu při seznamování snad ani není třeba hovořit a docela chápu nadšení jedinců, kteří na baru místo telefonního čísla vyžebrají jméno či název instagramového účtu. Na Instagramu máme to, co chceme, a nedá práci tam vypadat jako frajer nebo kočka. Seznamovací aplikace ne nadarmo často odkazují na instagramové účty, jedna fotka na pláži je přece víc než tisíc slov. Přitom je Instagram pro seznamky asi největší konkurencí a tipnul bych si, že na smluvení rande je mnohdy efektivnější než Tinder a další k tomu určené aplikace.

Taylor Lorenzová ve svém článku upozorňuje na jednu možná ne nepodstatnou konsekvenci nahrazování telefonních čísel Instagramem. Tou je bezpečnost. Když se někdo dozví vaše číslo a zadá si ho do seznamu v telefonu, právě podle tohoto čísla budou nalezeny profily v různých službách a aplikacích. Kromě toho hackerům se číslo při prolamování dvoufaktorového ověřování taky hodí a v neposlední řadě není moc příjemné, když vám někdo zavolá z oslavy ve tři hodiny ráno.

Související…

Zaplavuje YouTube, Facebook i Instagram. TikTok přebírá vládu nad internetem
Jan Handl

Zatímco na Facebooku a LinkedInu je mezi kontakty rovnoprávný vztah, něco jako přátelství, Instagram je více jednosměrný, někoho sledujete a on ani neví, že existujete. Právě tento fakt potom usnadňuje ukončení spojení. Prostě někoho přestanete sledovat a hotovo. I ti nejzuřivější zastánci Instagramu musejí uznat, že má tato aplikace limity, hlavně v případě starších lidí, kteří ho buď nemají, nebo ho považují za privátní fotoalbum, kterým se nechtějí prezentovat hned při prvním setkání. Některé jiné skupiny populace, třeba mladé maminky, mají Instagram naopak jako součást identity sebe a dětí. Zde je pak celkem pochopitelné, že si na pískovišti nemění čísla, ale instagramové účty.

foto: Shutterstock, zdroj: The Atlantic

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...