Odborníci americké softwarové společnosti Check Point, která se věnuje bezpečnosti na sítích, zjistili, že kybernetičtí zločinci na celém světě zahájili masivní phishing a nabízejí škodlivý software. Těží přitom z nejistoty spojované s epidemií koronaviru a z hladu po informacích. Ve své poslední analýze firma zjistila, že webové stránky související s koronavirem vytvořené v lednu a únoru tohoto roku jsou až s padesátiprocentní pravděpodobností nebezpečnější než ostatní webové stránky vzniklé ve stejném časovém období. To znamená, že pokud hledáte informace o koronaviru, můžete klidně narazit na web, jehož jediným cílem je ukrást vaše informace.

Internetoví zločinci také spustili e-mailové phishingové kampaně s cílem přiživit se na panice související s koronavirem. Jedna podvodná kampaň se maskovala jako oficiální e-mail od Světové zdravotnické organizace. Ve skutečnosti obsahovala škodlivou přílohu a byla poslána přibližně do desetiny všech registrovaných italských firem.

Rychlejší než virus

Odborníci s nadsázkou tvrdí, že podvodné e-maily se šíří rychleji než virus samotný. Nově bylo prý celosvětově zaregistrováno více než 4 000 domén, které souvisejí s koronavirem. Tři procenta webů označují bezpečnostní experti za škodlivé a dalších pět procent bylo označeno za podezřelé. To znamená, že na internetu se k začátku března objevilo asi 320 nových webových stránek, které se snaží využít současného strachu lidí z virové nákazy.

Nejlepším způsobem, jak se chránit, je dávat si pozor na podivně vypadající URL adresy a e-mailové adresy.

Nedávno vytvořená ruská webová stránka nabídla spolu s mapou infekcí zlevněné sady pro testování koronaviru. Produkty byly falešné a web nebyl zabezpečený, což znamená, že ho hackeři mohli použít jako způsob, jak špehovat aktivitu uživatelů a shromažďovat jejich osobní údaje.

Check Point tvrdí, že nejlepším způsobem, jak se chránit, je dávat si pozor na podivně vypadající URL adresy a e-mailové adresy, neotevírat přílohy z pošty od podivných odesílatelů a nestahovat cokoli z neznámého zdroje. Testů na koronavir je nedostatek a přijdou na několik tisíc korun, takže jakékoliv nabídky s nízkými cenami jsou s největší pravděpodobností pouze fintami, jak získat platební údaje uživatelů.

Lék na internetu nedostanete

Stejně tak jsou falešné všechny zprávy nabízející nějaké léky či preventivní přípravky, lékaři a virologové s něčím takovým doposud nepřišli. Pití litrů alkoholu nebo Sava opravdu nepomáhá, i když se po internetu pohybují tisíce podobných více či méně míněných rad a návodů.

„Exkluzivní lék na koronavirus za 150 dolarů obvykle není spolehlivá nebo důvěryhodná příležitost k nákupu, ale pravděpodobně podvod,“ píše se ve zprávě společnosti Check Point. „V tuto chvíli neexistuje oficiální a řádně odzkoušený lék na koronaviry, a i kdyby existoval, rozhodně by nebyl nabízen hromadným e-mailem.“ Toto zdánlivě jasné sdělení nemusí vynervovaným internetovým uživatelům dostatečně přesvědčivě vštípit, že báchorky a falešné produkty proti koronaviru mají pravděpodobně jeden, maximálně dva cíle – zbavit je jejich osobních dat, nebo rovnou peněz z účtu.

Související…

Jižní Korea testuje lidi na koronaviris v drive-thru stanovištích na principu McDonalds
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable