Koalice pod vedením organizace Fight for the Future představila petici, ve které studenti a zaměstnanci vysokých škol mohou vyjádřit požadavek, aby správy univerzit vyjasnily podmínky, které se týkají uzavírání smluv s bezpečnostními společnostmi, jež používají technologii rozpoznávání obličejů. Petice požaduje "ideální výsledek". A to ten, že školy nakonec tuto technologii vůbec nepoužijí.

Kampaň také poskytuje návod pro členy studentských samospráv, jak mají předkládat usnesení o zákazu této kontroverzní technologie. Studenti ovšem obvykle nemají kontrolu nad univerzitní bezpečnostní politikou. Studie ukazují, že kromě obav o soukromí jednotlivců je pro studenty a pracovníky ve vysokém školství také problém "riziko zkreslení" či špatné identifikace. Kvůli nim pak mohou nastat chyby při vymáhání práva a případné dopady na svobodu projevu a shromažďování.

Kamery odmítají i festivaly

Organizaci Fight for the Future se nedávno podařilo získat na svou stranu organizátory významných hudebních festivalů, včetně například v USA oblíbené akce Coachelly, ale i dalších událostí, kde pořadatelé odmítají technologii rozpoznávání obličejů jakkoliv využívat. Jakékoli plánované použití rozpoznávání obličeje na festivalech odmítá také online prodejce vstupenek Ticketmaster.

Například stát New York se snaží o úplný zákaz podobných technologií.

Rozpoznávání obličejů už také vyvolalo debatu (a zároveň obavy) na základních a středních školách. Zastánci technologie tvrdí, že systém přinese hlavně snížení rizika takzvaných "střeleb na školách", ovšem v těchto případech není účinek prokázaný. Komunity se bouří, ale reakce oficiálních míst jsou různorodé.

Například stát New York se snaží o úplný zákaz podobných technologií. Ovšem třeba američtí celníci a pohraničníci už používají rozpoznávání obličejů na 15 letištích a plánují nasadit systém pro ukládání tváří lidí opouštějících USA na komerčních spojích. Policejní oddělení zase používají technologii dodávanou společností Amazon. Univerzitní kampusy jsou už dlouho centrem debat o občanských svobodách. A zrovna právo na soukromí je na nich nyní velkým tématem.

Související…

Google nebo Facebook? Sledují nás i malé datové firmy. A celkem precizně
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable