fbpx

Seznamování je jednou z nejoblíbenějších činností na internetu a je s podivem, že Facebook na svojí platformě představil službu Facebook Dating až nyní. Pochybnosti o bezpečí uživatelů se ale objevily okamžitě. Oprávněně?

Zveřejněno: 11. 9. 2019

Facebook spustil seznamovací službu Facebook Dating zatím jen pro americké uživatele. Je k ní možné přistupovat přímo na Facebooku, nejde tedy o zvláštní aplikaci. Facebook Dating ovšem vyžaduje, aby si uživatel vytvořil zvláštní profil pro seznamování. Na základě informací v něm uvedených, preferencí, navštěvovaných událostí, polohy a dalších dat mu pak služba bude předkládat potenciální protějšky k seznámení. Seznamování na Facebooku bude propojeno s Instagramem a také nabídne funkci nazvanou Secret Crush, která uživatelům umožní sestavit seznam přátel, o které mají zájem.

Facebook dále nabídl nové funkce ochrany osobních údajů a zabezpečení v rámci seznamování, včetně možnosti sdílet plány a polohu s vybranými přáteli, když jdou na rande. Možné je také skrýt seznamovací profily před přáteli přátel, aby se zabránilo zveřejnění citlivých informací, jako je sexuální orientace.

Mají uživatelé svěřovat své tajné touhy zrovna Facebooku? Vždyť informace o tajné lásce může být velmi snadno zneužitelná.

Odborníci jsou jako vždy ohledně bezpečí dat na Facebooku skeptičtí a například Jason Kelley, specialista na online soukromí z Electronic Frontier Foundation, tvrdí, že si neumí představit nebezpečnější seznamování než na Facebooku. A poukazuje na hrozivé skandály, které Facebook za poslední roky zaznamenal. Mají uživatelé svěřovat své tajné touhy zrovna Facebooku? Vždyť informace o tajné lásce může být velmi snadno zneužitelná.

Uniklé lásky

Oznámení služby Facebook Dating přichází pár dnů poté, co společnost přiznala únik více než 419 milionů uživatelských ID a telefonních čísel, chyba v zabezpečení v červnu 2018 mohla za zveřejnění soukromých příspěvků 14 milionů uživatelů a další porušení pravidel v září 2018 ohrozilo data 50 milionů uživatelů.

Garance v podobě psaných pravidel Facebooku nebo slibů Marka Zuckerberga sílu už dávno ztratily.

Když uniknou miliony telefonních čísel, proč by nemohly uniknout miliony jmen tajných lásek. A proč by se z tajných informací z profilů najednou nemohly stát informace veřejné? Manžele a manželky, které by napadlo Facebook Dating používat, by s tím prostě měli počítat. Jason Kelley na stránkách Guardianu situaci komentuje velmi trefně. Facebook sice tvrdí, že je vše bezpečné, ale to přece říkal i předtím, než unikla data v několika nejzávažnějších skandálech. Garance v podobě psaných pravidel Facebooku nebo slibů Marka Zuckerberga sílu dávno ztratily a další úniky dat už snad nepřekvapí vůbec nikoho.

Lepší cílení reklamy

Zastánci ochrany soukromí se obávají toho, že Facebook vstupuje do nového prostoru souvisejícího se seznamováním, a získává o uživatelích ještě víc informací, které potom použije pro lepší cílení reklamy. Facebook tvrdí, že seznamování bude oddělené od stávajících aktivit na Facebooku a údaje pro cílení reklam nevyužije. Takových slibů bylo ale nedodrženo víc než dost.

Facebook vstupuje do segmentu online seznamování v době, kdy internet ovládají podvody snad víc než kdy předtím. V roce 2018 měl regulátor FTC hlášeno více než 21 000 podvodů, v roce 2015 to bylo "jen" 8 500. Důvěřivci přicházejí o miliony dolarů (ohlášeny byly škody za 143 milionů) a Facebook svojí novou službou segment potenciálních podvodů v oblasti seznamování zřejmě ještě notně posílí.

Související…

Zuckerberg je nejnebezpečnější člověk světa, říká profesor Scott Galloway
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...