Vědci a výzkumníci po celém světě se už bezmála dva roky zabývají vývojem látek, které by dokázaly zastavit nebo alespoň omezit neustále mutující virus SARS-CoV-2. Teď se zdá, že vědci na univerzitě ve Wisconsinu přišli na způsob, který dokáže člověka ochránit i před pokročilejšími variantami, jako je třeba nyní již převládající mutace omikron. Naděje se kupodivu skrývá v útrobách žraloka.

Výsledky výzkumu, který byl publikovaný koncem roku 2021 v odborném žurnálu magazínu Nature, odhalily, že proteiny nalezené v imunitním systému žraloka by mohly proti různým variantám koronaviru SARS-CoV-2 bojovat s podobnou, ne-li vyšší účinností jako protilátky, které si v reakci na infekci samotnou nebo na očkování vytváří lidské tělo. „To, k čemu badatelé v rámci studie došli, zdůrazňuje užitečnost žraločích proteinů zvaných VNAR jako účinných terapeutik, jež působí proti různým koronavirům, což z nich může činit významný milník v boji s pandemií,“ píše se v abstraktu studie.

Žraločí proteinové protilátky jsou nejmenší přirozeně se vyskytující látky svého druhu, které byly doposud v přírodě nalezeny.

Aaron LeBeau, patolog z University of Wisconsin-Madison a spoluautor probírané studie, ve svém prohlášení mimo jiné uvedl, že „ se tyto malé proteiny podobné lidským protilátkám mohou dostat do zákoutí, kam se ty lidské nikdy nedostanou“. Zde mohou podle jeho slov vytvářet velmi unikátní tvary, což jim pomůže rozpoznat struktury v koronavirových proteinech. A právě to naše protilátky nedokážou. Proto také nedokážou tak účinně bojovat s různými variantami viru.

Nejmenší svého druhu

Ve studii se dále píše, že žraločí proteinové protilátky jsou nejmenší přirozeně se vyskytující látky svého druhu, které byly doposud v přírodě nalezeny. Možná, že i s tímto faktem souvisí jejich variabilita, a tím pádem účinnost v boji s covidem-19. Jejich schopnost neutralizovat koronavirus SARS-CoV-2 a spolu s ním i nemoc covid-19 podle badatelů z Wisconsinu dalece převyšovala schopnost lidských imunoglobulinů a dalších protilátek.

Virus navíc podle výsledků neutralizují zcela odlišnými a jedinečnými mechanismy než činí protilátky v lidském imunitním systému. Žraločí protilátky by se tedy mohly stát účinnými nejen proti současným variantám delta a omikron, ale i všem dalším. „Snažíme se připravit arzenál žraločích VNAR terapeutik, která by mohla být použita pro budoucí propuknutí dalších mutací. Je to určitá pojistka do budoucnosti,“ dodal v prohlášení ke studii LeBeau.

Související…

Už jste byli potřetí? Jaké jsou vedlejší účinky po posilovací dávce
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Nature