Muž z Kalifornie, který se na sociálních sítích vysmíval proticovidovým vakcínám, po měsíčním boji s koronavirem v druhé půli července zemřel. Jeho příběh přináší na svých stránkách BBC. Stephen Harmon, člen církevní skupiny Hillsong megachurch, byl hlasitým odpůrcem vakcín, dělal si z nich legraci a byl hrdý na to, že vakcínu nemá a nechce.

„Mám 99 problémů, ale vakcína mezi nimi není,“ napsal čtyřiatřicetiletý muž v červnu na svůj twitterový profil, kde má stále sedm tisíc sledujících. Události ale nabraly nečekaného spádu. Harmon se nakazil covidem, dostal zápal plic a ve středu 22. července na následky onemocnění zemřel. Ještě předtím ale Harmon na sociálních sítích podrobně zdokumentoval, jak s covidem bojuje o život.

Prosím, modlete se za mě

„Prosím, modlete se za mě, chtějí mě intubovat a dát na ventilátor,“ napsal na svém Twitteru jen pár dní před smrtí. V posledním tweetu nakonec uvedl, že se intubaci rozhodl podstoupit. „Nevím, kdy se probudím, prosím, modlete se,“ vyzval své sledující.

Církev své členy vybízí, aby se řídili pokyny svých lékařů a nechali se očkovat, pokud jim to lékaři doporučí.

Navzdory horšícímu se stavu Harmon věřil, že nemoci nepodlehne, že ho jeho víra ochrání. Ještě před svou smrtí vtipkoval o pandemii i vakcínách a na sociálních sítích sdílel memy, podle nichž věřil více Bibli než špičkovému americkému odborníkovi na nemoci a poradci Bílého domu pro záležitosti související s koronavirem, doktoru Anthonymu Faucimu.

Církev: Dbejte rad lékařů

Brian Houston, pastor a zakladatel církevní skupiny Hillsong, jíž byl Harmon členem, označil zprávu o jeho smrti za „srdcervoucí“ s tím, že se jednalo o jednoho z nejštědřejších lidí, které znal, a že toho měl ještě hodně před sebou. Na závěr dodal, že církev své členy vybízí, aby se řídili pokyny svých lékařů a nechali se očkovat, pokud jim to lékaři doporučí.

Jak se ukazuje, zatím se to ale příliš nedaří. V posledních týdnech totiž Kalifornie zaznamenala nárůst počtu případů nově nakažených covidem-19. Většina nakažených, kteří podobně jako Harmon skončili v nemocnici, nebyla očkována.

Související…

Nejrozšířenější vakcína od Pfizeru: Dokáže ochránit i před mutací delta?
Kateřina Hájková

foto: Twitter Cleavona Gilmana, zdroj: BBC