fbpx

Influencerky kašlou na zákaz: Propagují nebezpečné samoopalovací krémy 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Novináři z BBC News zjistili, že desítky influencerek na svých sociálních sítích propagují zakázané samoopalovací produkty. Klamavými reklamami byly zasaženy miliony sledujících, použití přípravků může způsobit závažné zdravotní problémy

Zveřejněno: 28. 3. 2022

Britky Liv a Elaina toužily po opálení jako jejich vzory na sociálních sítích. Když influencerky začaly mít zlatohnědou pleť, chtěly znát jejich tajemství. Liv si tedy objednala na webu injekce se samoopalovacím přípravkem, Elaina se rozhodla pro nosní sprej, který si koupila přímo na sociální síti. Liv z Leedsu si pak dva měsíce píchala injekce do břicha a pak šla do solária, o kterém jí bylo řečeno, že přípravek „aktivuje“.

Bolela ji z toho hlava, ale myslela si, že to stojí za to. Tedy, dokud se jí o osm měsíců později na stehně neobjevilo podivně tvarované znaménko. Bylo nezvykle tmavé a vystupovalo nad povrch kůže. Navštívila tedy lékaře, který jí diagnostikoval melanom, jinými slovy životu nebezpečnou rakovinu kůže. Sedmadvacetileté Liv byla operativně odstraněna rakovinná tkáň z okolí melanomu a dermatolog jí řekl, že pravděpodobnou příčinou byly injekce.

Chemická analýza přípravků odhalila více než 100 neidentifikovatelných složek. Jejich používání je jako hrát ruskou ruletu se samopalem

Elainin obličej během několika minut poté, co si prvně stříkla do nosu roztok, zčervenal. Bylo jí řečeno, že si tělo na nový přípravek prostě musí zvyknout. O týden později se jí začalo svírat hrdlo, doslova nemohla dýchat. Devatenáctiletá slečna ze Stockton-on-Tees v Durhamu musela vyhledat lékaře a byla jí diagnostikována vážná infekce krku a dutin.

Zakázané vpřed

Lékaři jí řekli, že příčinou bylo vdechování samoopalovacího přípravku, a potvrdili, že se u jiných pacientů po jeho použití rozvinuly podobné příznaky. Novináři z BBC News hovořili s 20 lidmi, kteří zažili po použití samoopalovacích přípravků komplikace, včetně lézí, plísňových infekcí a abscesů.

Melanotan-2 sice může zvýšit produkci melaninu, pigmentu, který ztmavuje kůži, ale nikdy neprošel přísným testováním. Sociální média posunula látku, která se dříve prodávala ve fitcentrech a salonech krásy, do mainstreamu.

Britská asociace dermatologů je nyní ve střehu a varuje veřejnost před příznaky, jako jsou neobvykle oranžové opálení a nová kožní znaménka. Prodejci tvrdí, že jejich produkty jsou bezpečné, ale doktorka Catherine Borysiewiczová z asociace uvádí, že tyto produkty jsou potenciálně nebezpečné a mohou vést i k rozvoji rakoviny. Existují případy, kdy se po použití těchto produktů objevil melanom. 

Prodej je zakázán

Příspěvky o používání melanotanu-2 zveřejnily desítky influencerek. Ve Velké Británii není nezákonné tyto přípravky používat nebo propagovat, ale je nezákonné je prodávat. Televizní hvězda Geordie Shore Bethan Kershawová nedávno sdělila svým 700 000 fanouškům, že používala nosní spreje od společnosti Real Tan. Ona i společnost to pak odmítly dále komentovat. Jiní influenceři jsou explicitnější, hvězda TikToku Lauren přímo předvedla na kameru, jak přípravek používá. Jedna z firem nabídla 26leté dívce z Glasgow bezplatně nosní spreje, pokud bude jejich produkty propagovat. Po dvou měsících je ale přestala používat, protože se jí z nich udělalo špatně.

Novináři z BBC News zaznamenali mnoho příkladů celebrit, které nasměrovaly své followery do podniků prodávajících produkty s melanotanem-2. Nejznámějším příkladem je hvězda televizní reality show Charlotte Crosbyová, která při jedné příležitosti řekla svým příznivcům, aby se mrkli na Real Tan. Mluvčí Charlotte Crosbyové, která má na Instagramu 7,6 milionu sledujících, říká, že „by nikdy vědomě nepropagovala společnost nelegálně prodávající nelicencované produkty“.

Šokující chemická analýza

Novináři požádali chemiky z Imperial College London, aby 10 opalovacích souprav zanalyzovali. Vědci očekávali, že v licencovaném léku najdou asi 10 složek, ale byli šokováni, jelikož zjistili, že některé produkty obsahují více než 100 neidentifikovaných látek, a potvrdili také přítomnost melanotanu-2. „Pokud nevíte, co vlastně užíváte, pravděpodobně byste se tomu měli vyhnout,“ prohlásil profesor Tony Cass.

Agentura pro regulaci léčiv a zdravotnických produktů uvádí, že se na melanotanové produkty zaměřuje už 10 let, Instagram a TikTok prohlašují, že prodej této látky je na jejich platformách zakázán a inkriminovaný obsah bude odstraněn. Navzdory tomu nejen ve Velké Británii nelegální obchod s těmito nebezpečnými výrobky vzkvétá.

Související…

Zelené opalovací krémy: Před sluncem ochrání mořské řasy
Monika Kovačková

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...