Oxygenoterapie pomáhá s léčbou závažných plicních onemocnění. Současně se však jedná o skvělou prevenci, a to nejen zdravotních problémů, ale například také příznaků stárnutí. Je skvělou kompenzací pro aktivní sportovce, stejně jako pro kuřáky.

Proč byste měli o oxygenoterapii přemýšlet i vy? Na to jsme se podívali ve spolupráci s Efitness.cz.

Co je oxygenoterapie?

Do češtiny můžeme výraz oxygenoterapie přeložit jednoduše jako „léčba kyslíkem.“ Hlavním cílem této léčebné metody je zvýšení kvality života. A to jak u pacientů s plicním onemocněním, tak u všech lidí, kteří se skutečně zajímají o své zdraví.

Oxygenoterapie má pozitivní vliv na krásu i psychickou pohodu.

Dlouhodobá aplikace domácí oxygenoterapie působí příznivě při zmírňování příznaků u závažných onemocnění, jako je např. CHOPN. Používá se také při léčbě neurologických problémů, šoku či anémie. Oxygenoterapie má však pozitivní a preventivní účinky i u lidí s pevným zdravím. Sportovcům pomáhá s regenerací po náročných výkonech a kuřákům může alespoň částečně kompenzovat problémy, které se s jejich zlozvykem pojí.

Oxygenoterapie jako kosmetická záležitost

Ne náhodou se kromě ordinací lékařů s kyslíkovými generátory můžeme často setkat také v kosmetických salonech. Proč? Oxygenoterapie má pozitivní vliv na krásu i psychickou pohodu.

Kromě již zmíněných benefitů může také:

  • zmírňovat příznaky stárnutí
  • posilovat imunitu
  • pomáhat při léčbě nespavosti
  • snižovat stres
  • zmírňovat nechutenství
  • pomáhat při migrénách
  • atd.

K oxygenoterapii se používá tzv. kyslíkový koncentrátor (nebo také kyslíkový generátor či oxygenerátor), který je možné pořídit i v domácí či cestovní verzi.

Oxygenoterapie má přes všechny své benefity i kontraindikace a někteří lidé by se jí měli vyhnout. Jedná se například o pacienty po transplantaci orgánů nebo při infekci dýchacích cest. Použití oxygenerátoru je tak vhodné konzultovat s praktickým lékařem.

Jak funguje kyslíkový koncentrátor?

Oxygenerátor produkuje vysoce koncentrovaný kyslík s rozsahem průtoku až 95 %. Základní funkcí oxygenerátoru je kontinuální dodávání kyslíku v nastaveném množství. Díky tomu je skvělým nástrojem pro pacienty se sníženým průtokem kyslíku, současně působí blahodárně na psychickou pohodu i imunitu.

Při správném použití může kyslíkový koncentrátor redukovat bolesti hlavy, neutralizovat dopad stresu i kouření, redukovat tvorbu vrásek i další projevy stárnutí.

Kyslíkový koncentrátor pro domácí použití si můžete pořídit například na Efitness.cz!

Související…

Poslední záchrana při otravě alkoholem? Vědci úspěšně vyzkoušeli hyperventilaci
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: eFitness