Podle zprávy amerického Národního centra pro zdraví a prevenci nemocí (CDC) v USA od roku 2013 do roku 2016 téměř 38 % dospívajících ve věku 16 až 19 let uvedlo, že se pokusili zhubnout. Přitom před deseti lety se pokoušela zhubnout jen čtvrtina zástupců této věkové skupiny.

Rostoucí podíl obezity mezi dětmi a dospívajícími je pak hlavní příčinou obliby hubnutí mezi mladými Američany. Tři čtvrtiny z těch, kteří jsou obézní, se už někdy snažili zhubnout. Podle údajů CDC však pokusy o hubnutí předstihly nárůst adolescentní obezity. Míra obezity u adolescentů ve věku 12 až 19 let stoupla z 18,4 % téměř na 21 %, pokud se porovnají období mezi léty 2009 až 2010 a 2015 až 2016. Podle statistik se snaží zhubnout mnohem více dívek (45 %) než chlapců (30 %).

Cvičí a méně jedí

Pediatrička Sarah Armstrongová, která zkoumá adolescentní obezitu na Duke University School of Medicine, říká, že nadváha je ve společnosti stále stigmatizována a teenageři to prožívají více než dospělí, jelikož si teprve vytvářejí představy o sobě a budoucím životě. Když se teenageři snaží zhubnout, většinou se spoléhají na tradiční taktiku. Více než 83 % z nich uvedlo, že cvičili v naději, že zhubnou, a asi polovina více pila vodu a méně jedla.

Významné snížení adolescentní obezity bude pravděpodobně vyžadovat zvýšení fyzické aktivity a výživové programy ve školách.

Doktorka Armstrongová zdůraznila, že pokračující nárůst míry obezity u mládeže naznačuje, že zvýšené úsilí o hubnutí neznamená ztrátu hmotnosti. Mělo by to být jasným signálem pro všechny, že k problému obezity je potřeba přistupovat systémově a plošně, jednotlivci si podle ní s tímto problémem sami neporadí. „Významné snížení adolescentní obezity bude pravděpodobně vyžadovat zvýšení fyzické aktivity a výživové programy ve školách, menší užívání technologií a značné úsilí potravinářského průmyslu o zlepšení výživy a kvality potravin,“ říká Sarah Armstrongová.

Problémy s příjmem potravy

Navíc varuje, že i zdánlivě zdravé zvyklosti, jako je cvičení a snižování přísunu kalorií, se mohou rychle otočit na velmi nezdravé jednání, zejména u teenagerů. Poruchy příjmu potravy se nejčastěji vyskytují právě u adolescentů a americké sdružení pediatrů navrhuje, aby se lékaři a rodiny u dospívajících tolik nezaměřovali na otázky jejich hmotnosti, protože to může nastartovat problémy s příjmem potravy.

Zvýšený zájem o zdraví je samozřejmě dobrá věc, ale přílišné zaměření na hubnutí může u teenagerů končit špatně, zvlášť v případě využívání drastických metod.

Související…

Už nebojují s podvýživou, ale s nadváhou: Proč bohaté děti hubnou a chudé tloustnou
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Time