Nový výzkum naznačuje, že zhruba dvě třetiny párů začínají jako přátelé a po dlouhou dobu udržují platonický vztah, než vznikne milostný románek. Zatímco setkání dvou cizích lidí, ať už při letmých pohledech v kavárně nebo na seznamovací aplikace, je dobře zaznamenáno ve filmech a je předmětem mnoha sociologických výzkumů, o promyšlenějším výběru partnera se toho tolik neví. Aspoň to tvrdí Danu Anthony Stinsonová, docentka na katedře psychologie na University of Victoria v Kanadě.

Stinsonová a její kolegové zkoumali zkušenosti téměř 1 900 studentů univerzity a dospělých (včetně 677 sezdaných). Všichni byli dotázáni, zda byli se svým současným partnerem přátelé, než vznikl jejich vážný vztah. Většina účastníků výzkumu (68 %) uvedla, že jejich současný nebo poslední vztah začal jako přátelství. Tato míra byla ještě vyšší mezi dvacetiletými a v komunitách LGBTQ, tam dokonce 85 % párů uvedlo, že jejich milostný vztah začal jako přátelství.

Co je ještě přátelství?

Jak se platonický vztah změní na milostný a jaký je ve skutečnosti rozdíl mezi přáteli a milenci, je podle Stinsonové otázka, která stále zůstává zahalená tajemstvím. Písemné elaboráty účastníků studie byly mnohdy zajímavým čtením. Někteří popsali jako přátelství držení se za ruce, představení rodině, společné výlety, mazlení u táboráku, a dokonce i sex. Jiní kategorizovali přesně toto chování jako průvodní jev milostného vztahu.

Téměř polovina z celkového vzorku si myslela, že začít přátelstvím je nejlepší způsob, jak navázat nový romantický vztah.

Takže mezi přátelstvím a vztahem existuje podle Stinsonové obrovská, chaotická, rozmazaná hranice. Každý má svou definici, kterou stanovuje podle svých zkušeností a aplikuje ji i na jiné páry.

Náhodné setkání? To není ono

Ve studii zhruba 300 studentů také odpovědělo, jak dlouho trvala jejich „fáze přátelství“ před vztahem a zda upřednostňují pouštět se do vztahu s kamarády. Vyznavači navazování vztahů s přáteli v průměru uvedli, že byli se svými přáteli téměř 22 měsíců, než se začalo jednat o vážný vztah.

Téměř polovina účastníků studie si pak myslí, že začít přátelstvím je nejlepší způsob, jak navázat nový romantický vztah, a to ve srovnání s ostatními nabídnutými možnostmi, jako je setkání na večírku nebo online.

Související…

Sex na jednu noc vadí holkám víc. Přesto je jich 80 procent spokojeno
Klára Ponczová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian