Účinky a vlivy kofeinu na lidský organismus jsou předmětem neustálého bádání a dohadů. Hojně zkoumanou oblastí je zejména těhotenství, které pro vědce v mnoha oborech představuje velkou neznámou. To konkrétně znamená, že u mnoha věcí nemohou bezpečně říci, co a kdy matce a dítěti, které čeká, může nebo nemůže škodit. Proto se například u očkování pro všechny případy uvádí, že „není vhodné pro těhotné a kojící ženy“, protože takové ženy se neúčastnily studií, a tudíž se neví, jak by na ně mohlo zapůsobit. Jak to tak ale vypadá, zrovna u kofeinu se teď situace změnila.

Výzkumníci z University of Rochester Medical Center (URMC) totiž počátkem února přišli se studií, v níž tvrdí, že kofein by se v těhotenství neměl konzumovat ideálně vůbec. A to z jednoho konkrétního důvodu. Může se totiž negativně podepsat na neurologickém vývoji plodu.

Lidské embryo nemá enzym potřebný k rozkladu kofeinu, který po konzumaci kávy prochází placentou.

Je ale důležité zmínit, že se jednalo o retrospektivní studii, vědci se tedy spoléhali na to, že si matky pamatovaly, kolik kofeinu přijímaly, když byly těhotné. V rámci výzkumu vědci analyzovali mozky více než devíti tisíc devítiletých a desetiletých dětí.

Proč kofein plodu škodí

To, že kofein může mít na plod během těhotenství negativní vliv, naznačovaly už předchozí studie. Je totiž známo, že lidské embryo nemá enzym potřebný k rozkladu kofeinu, který po konzumaci kávy prochází placentou. Studie URMC je nová v tom, že odhaluje konkrétní způsob, jímž kofein nenarozenému dítěti škodí. I když vědcům ještě není jasné, zda se vliv kofeinu na mozek plodu nějak liší v jednotlivých trimestrech, už nyní vědí, že se může trvale podepsat na tom, jak se dítě bude v budoucnu chovat.

Odhalení této skutečnosti by mělo vést k doporučení vyhnout se v těhotenství konzumaci kofeinu zcela.

U dětí, které se pozorování zúčastnily a jejichž matky pily v těhotenství kávu, vědci zaznamenali zvýšené problémy s chováním, potíže s udržováním pozornosti a hyperaktivitu. John Foxe, profesor neurověd působící na URMC, na stránkách magazínu Science Daily vyjádřil přesvědčení, že i když se nejedná o zásadní účinky, jež způsobují závažné psychiatrické stavy, mělo by odhalení této skutečnosti vést k doporučení vyhnout se v těhotenství konzumaci kofeinu zcela a ne ho pouze omezit na dva až tři šálky kofeinového nápoje denně.

Co ty trimestry?

Podle Zacharyho Christensena, doktora filosofie a medicíny z URMC, je nová studie jedinečná rovněž v tom, že ukazuje přesnou cestu, jíž kofein v těhotenství tělem putuje, a jak se podepisuje na budoucím chování dítěte. „Předchozí studie ukázaly, že děti mají při IQ testech odlišný výkon nebo odlišnou psychopatologii, ale to může souviset také s demografickými údaji, takže je těžké to analyzovat, dokud nemáte něco jako biomarker,“ uvádí na stránkách Science Daily.

Výzkum URMC ale tento biomarker poskytl a díky tomu ukazuje prostor, kde se mohou vědci začít pokoušet zjistit, kdy přesně ke změnám v mozku plodu dochází. Je tedy možné, že časem budou moci říci, který trimestr je v této věci skutečně rizikový. Může to ale dopadnout i tak, že za rizikové budou tak jako nyní označeny všechny tři.

Související…

Měly by těhotné koukat na horory? Stres matky může ovlivnit celý život dítěte
Eva Doležalová

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily