To, že jeho fotka z inauguračního dne rozesmála půl světa, není jediné pozitivum, které protřelý americký politik, kterému bude letos osmdesát, na celé kauze vidí. Že se jeho fotka stala ikonickou, ho těší i z jiného důvodu. Její popularity totiž nyní využívá k získávání peněz pro charitu. Sanders tak vyzdvihl fakt, že fotka nejen baví v různých úpravách a fotomontážích, ale také pomáhá dobré věci.

Sanders na inauguraci seděl zachumlaný v bundě, s rouškou a mohutnými palčáky. Když takhle usedl na židli, jistě netušil, že pobaví svět a navíc pomůže nakrmit chudé ve Vermontu. Sanders na vtipných kolážích škrtí nebo objímá kdekoho.

Na tričkách a mikinách

Během rozhovoru pro CNN se ho na úspěch zdánlivě běžné a nezajímavé fotky v zimním oblečení a roušce zeptala moderátorka Dana Bashová a uvedla mnoho příkladů toho, jak byla tato fotka umístěna do různých prostředí, včetně scén z filmů a televizních seriálů, historických událostí a slavných obrazů. Na dotaz, zda se Sanders baví na svůj účet stejně jako celý svět, senátor odpověděl, že ano, a dodal, že z toho je nejen legrace, ale i něco dobrého.

Kdo tady zvítězil v boji o trůny, je na první pohled jasné


Sanders totiž hodlá prodávat trička a mikiny s touto fotkou. Všechny peníze, které se podaří shromáždit, budou věnovány na charitu. Zkušený politik odhadl, že vydělá několik milionů dolarů, a prohlásil, že výdělek poputuje na programy, jako je třeba Meals on Wheels, který si klade za cíl poskytovat jídlo seniorům s nízkými příjmy.

Jen jsem tam tak seděl

Sanders hovořil o fotce i v interview vedeném Sethem Meyersem. „Jen jsem tam seděl, zkoušel se zahřát a snažil se věnovat pozornost tomu, co se děje,“ okomentoval okolnosti vzniku fotografie senátor. V dalším rozhovoru pro CBS dal jasně najevo, že ho víc zajímalo to, aby byl v teple, než jak vypadá. „Víte, ve Vermontu se oblékáme teple, o chladu něco víme, a tak nás nezajímá móda, prostě se chceme zahřát. A to je to, co jsem udělal,“ prohlásil Sanders.

Využití celosvětové popularity zdánlivě banálního snímku ukazuje, že Sanders je politik se vším všudy a ví, že každá příležitost ukázat se v dobrém světle by se měla využít. V tomto případě se mu to alespoň podle komentátorů magazínu Slate povedlo mistrovsky.

Související…

Zuckerberg daroval nemocnici v San Francisku 1,7 miliardy. Město ho stejně odsoudilo
Jan Handl

foto: Profimedia a https://twitter.com/JunkyardVortex/status/1352306343173120003/photo/2, zdroj: Slate