Většina lidí narcistu hned na začátku vztahu nepozná. Jeho (nebo taky jejích) osobnostních rysů, jako je nedostatek empatie, vysoká potřeba pozornosti a extrémní citlivost vůči jakékoliv kritice, si jejich partner všimne až později. Svého narcistického partnera odhalíte například tehdy, když vám nové oblečení pochválí teprve poté, co si všimne, že jej obdivují i všichni ostatní. Reputace tak díky vašemu novému outfitu totiž stoupá i jemu. Nebo vás začne obviňovat z něčeho, co rozhodně není jeho, ale pouze a pouze vaše chyba. Až potom přichází rozchod, který z vašeho pohledu zapůsobí jako podivná tečka za celým tím podivným vztahem.

Každý sobec není narcis

Ne každý „narcis“, který se rád předvádí v práci nebo kdekoli jinde, trpí narcismem.  Narcistická porucha osobnosti je nemoc. A takto nemocní lidé se velmi typicky chovají právě při rozchodu. Snaží se partnera dostat do role toho zlého a je jim úplně jedno, jak to snese. To, jak se takový pravý narcista při rozchodu chová, se projevuje čtyřmi způsoby.

1. Casanova

Pokud máte co do činění s narcisem „typu Casanova“, můžete jisté známky odhalit již v průběhu vztahu. Nejeví o vás přílišný zájem. Zdá se vám, že mu jde jen o sex a o to, aby s vámi vypadal dobře před přáteli. Takový člověk většinou patří mezi ty, kteří rozchody iniciují, a často to dělají velmi krutým způsobem.

Slyšela jsem o rozchodech s narcisy, kteří své partnery v prudkém dešti vyhodili z domu na ulici nebo je donutili vystoupit z auta na okraji dálnice.

Třeba vás začne podvádět a počká si, až na to sami přijdete, a stanete se těmi, kdo vztah ukončí. Takže to bude vlastně vaše vina a ne jeho. Nebo před vámi na večírku okatě flirtuje s osobnostmi opačného pohlaví, a dokonce se s nimi domlouvá, jako kdybyste tam vůbec nebyli, čímž vás prakticky dožene ke stejnému řešení jako v prvním případě.

2. Vyhazovač

Spousta vztahů končí velkými hádkami pozdě v noci, většinou jsou ale partneři schopní přečkat noc pod jednou střechou a odejít až ráno. Rozchod s narcisem ale vypadá jinak. „Slyšela jsem o rozchodech s narcisy, kteří své partnery v prudkém dešti vyhodili z domu na ulici nebo je donutili vystoupit z auta na okraji dálnice,“ vysvětluje pro magazín The Healthly psycholožka a spisovatelka zaměřující se na narcistickou poruchu osobnosti Elinor Greenbergová.

Proč vlastně narcisté jednají tak egoisticky? „Sebe sama si váží více než ostatních a myslí si, že si zaslouží, aby se s nimi také lépe zacházelo,“ říká doktorka Greenbergová.

3. Zranitelný

Narcisté věří, že jsou oběťmi života, a že když se něco zvrtne, může za to někdo jiný. Z toho důvodu často odmítají být tím padouchem, který ukončí vztah, a místo toho do této role staví partnera. „Takové osoby se budou podvědomě chovat tak, abyste je opustili, a když to nakonec opravdu uděláte, budou dělat hloupé a tvrdit vám, že oni by od vás nikdy neodešli,“ objasňuje doktorka Greenbergová.

Taková strategie se často objevuje u podskupiny narcistů, kterým se říká „zranitelní“. Takoví jedinci chrání sebe sama a bojují za uznání, protože si myslí, že jim jej svět dluží. Tyto boje se ovšem odehrávají na mentální a emocionální úrovni, protože tito narcisté se bojí čelit lidem napřímo a tváří v tvář. Proto vás raději postaví do pozice toho, kdo chce vztah ukončit, aby nemuseli takto přímočaře jednat sami, a znevážit tak ve vlastních očích své postavení a představu o sobě samém jako o dobrotivém a dokonalém člověku.

4. Recyklátor

Ačkoliv se to tak na první pohled nemusí jevit, tento způsob rozchodu je možná tím nejnebezpečnějším a nejkrutějším. Narcista se s vámi naoko rozejde s tím, že můžete zůstat přáteli. Jenže realita je taková, že se dál scházíte, on je k vám moc milý, jen oficiálně nemáte nálepku „partneři“.

Takových „partnerů“ ale narcisté mívají více. „To jsou narcisové recyklátoři,“ vysvětluje doktorka Greenbergová. „Snaží se udržet najednou několik potenciálních partnerů, obvykle 3 až 5 lidí, z nichž jsou všichni rádi, že je vidí. Když se potom na jednoho naštvou, mohou jít za dalším.“

Související…

Na opatření by kašlal i Hitler: Jak reagují lidé s temnou osobností na pandemii
Eva Doležalová

foto: Shutterstock, zdroj: The Healthy