Pokud měsíčně platíte několik úvěrů, přičemž některé z nich jsou opravdu nevýhodné, měli byste se zajímat o takzvanou konsolidaci. V podstatě se jedná o sloučení všech vašich závazků do jednoho úvěru, a tím pádem dostanete přehled nad tím, co vůbec platíte. Stejně tak vám klesne i výše měsíční splátky. V následujících řádcích vám prozradíme, jak konsolidace funguje, co musíte splnit, na koho se obrátit a podobně.

Spousta bankovních i nebankovních společností nabízí možnost konsolidace půjček, takže máte opravdu z čeho vybírat.

Princip fungování konsolidace

Konsolidace funguje tak, že banka či nebankovní společnost, na kterou se obrátíte, za vás zaplatí všechny vaše úvěry. Spočítá celkovou částku a poskytne vám jeden jediný úvěr. Tím pádem platíte jen jednu částku každý měsíc. Sice se možná prodlouží doba splatnosti, ovšem na druhou stranu ulevíte svému rodinnému rozpočtu a nebudete si muset tak moc utahovat řemínek.

Do konsolidace se zahrnuje bankovní i nebankovní půjčka, kreditní karty, kontokorenty a podobně.

Částka se tedy skládá ze všech předchozích úvěrů, často bývá ale zatížena nižší úrokovou sazbou. Současně někteří poskytovatelé umožňují půjčit si i něco navíc. Záleží na tom, zda jste bonitní klienti, jak vysokou částku chcete konsolidovat a podobně. Do konsolidace se zahrnuje bankovní i nebankovní půjčka, kreditní karty, kontokorenty a podobně.

Proč jít do konsolidace?

Důvodů je hned několik. Půjčka bude mít nižší úrokovou sazbu. Konsolidovat můžete cokoliv od leasingu až po klasický úvěr. Zejména u kreditních karet a kontokorentů jsou úrokové sazby vysoké, takže ušetříte nemalé peníze. Splácení bude jednodušší a nastavíte si, jak dlouhou chcete dobu splatnosti, tím pádem ovlivníte i měsíční splátku.

Zájem o konsolidaci půjček roste. Stále více lidí si totiž uvědomuje, že je neúnosné platit několik úvěrů každý měsíc, neboť neušetří ani korunu.

Související…

I vám v karanténě klesly příjmy? Napovíme, jak ušetřit na výdajích
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Asisteam