Herečka Emma Watsonová, jejíž přerod z dívky na ženu známe především z Harryho Pottera, se nedávno v rozhovoru pro britský Vogue prohlásila za „sebe-partnerku“. V předvečer svých třicetin se přidala k rozvíjejícímu se hnutí single pozitivity a naopak se postavila proti mediální masáži, která se snaží ženám podsunout, že pokud jsou single, jsou jaksi neúplné.

Emmě Watsonové se kvůli tomu, že chodí sama se sebou, dost lidí i novinářů veřejně vysmívá. A to si vezměte, že jde o mladou, velmi profesně úspěšnou a bohatou a krásnou ženu. Bulvár by totiž nejraději drby o manželovi, dětech, rozvodu, prostě to, co čtenáře zajímá a na co jsou zvyklí. Svobodná žena sama o sobě nenabízí žádný příběh, její ekonomická nezávislost je navíc přijímána se skepsí a jakousi úzkostí.

Hrozba kapitalismu

Ženy, které odmítají manželství, nejsou považovány jen za zoufalé. Jsou vnímány také jako hrozba kapitalismu, který vždy závisel na tom, že se provdané matky starají o další generaci vlastně zdarma. Ženy, které z této řady vybočí, se ocitají v roli moderních naháněných čarodějnic. Ty středověké ostatně také bydlely samy a budovaly si vlastní život, že?

Až do roku 1974 mohly banky odmítat vydávat kreditní karty ženám bez podpisu manžela.

Zákony v USA až do 60. let přísně omezovaly ekonomickou svobodu svobodných, ale vlastně i vdaných žen. Ve většině států neměly ženy právo legálně se odstěhovat od svého manžela a bylo pro ně velmi obtížné pronajmout si nebo koupit nemovitost samostatně. Až do roku 1974 mohly banky odmítat vydávat kreditní karty ženám bez podpisu manžela a tou dobou také manželé mohli bez informování ženy disponovat s rodinným majetkem.

Večírky singles 30. let

Poté, co na začátku 20. století získaly ženy volební právo, se hnutí za práva žen rozštěpilo v boji za další moderní výdobytky, třeba za snazší rozvod, právo usedat v porotách a zastávat politické funkce, pro volební právo Afroameričanů a za rovnost vůbec. Během hospodářské krize muselo mnoho žen začít pracovat a oddalovaly manželství. Tehdy je napadlo, zda jejich život musí nutně směřovat k manželství.

Otevřeně se přihlásit k tomu, že chodíte sami se sebou a jste spokojení, je obzvlášť v případě žen stále poměrně riskantní.

Bude jejich případný single život opravdu tak ponurým, jak očekávají? Ve třicátých letech americké single ženy pořádaly večírky, měly milostné vztahy, cestovaly, chodily do divadel a navazovaly mezi sebou přátelství. Užívaly si snídani v posteli, večeři v nejlepších restauracích a pečlivě zdobily své domovy. Měly finanční svobodu. V roce 1936 vydala Marjorie Hillisová bestseller nazvaný Live Alone and Like It: A Guide for the Extra Woman. Že by inspirace pro Emmu Watsonovou?

Otevřeně se přihlásit k tomu, že chodíte sami se sebou a jste spokojení, je obzvlášť v případě žen stále poměrně riskantní. Je to ukázkový políček zatvrzelým vyznavačům patriarchátu a ženy, které se k tomu odhodlají, si z reakcí bulvárních pisálků a veřejnosti nemusejí dělat vůbec nic. Je jim to jedno, důležitá je jejich spokojenost. A asi k ní mají důvod.

Související…

Praha vítá Moulin Rouge: Burlesky tu budou o víkendu oslavovat život
Michaela Šedo

foto: Profimedia, zdroj: Forge (Medium)