Základní nepodmíněný příjem je téma pro ekonomy i laickou veřejnost už pár let. Například nedávný experiment ve Finsku ukázal, že nejde o příliš motivační systém. Lidé totiž nebyli ochotni přijmout hůře placenou práci a spokojili se s měsíčním paušálem za nic. Zajímavým vhledem do duše člověka, který dostane měsíčně 500 dolarů navíc, byl pokus z kalifornského Stocktonu, kde bylo vybráno 125 obyvatel, kteří po dobu 18 měsíců využívali kartu s pěti sty dolary, které dostávají každý měsíc. Experiment totiž ukázal, za co a kolik vybraní lidé peníze navíc utráceli.

Základní nepodmíněný příjem není nový koncept, ale během první fáze kampaně amerických prezidentských voleb v roce 2020 si získal v USA pozornost. Dnes už bývalý kandidát demokratů Andrew Yang je jeho zastáncem a prováděl své vlastní testy, které i sám financuje. Platbám říká „dividenda svobody“ a chystá se financovat podobný větší projekt, pokud by byl zvolen. Nutno dodat, že by projekt financoval z dalších daní za prodej zboží a služeb.

Co udělá pětikilo

Kalifornský program nazvaný Stockton Economic Empowerment Demonstration (SEED) je ovšem financován neziskovou organizací. Rozběhl se v únoru ve čtvrtích, kde byl příjem pod městským průměrem, který činí 46 033 dolarů ročně. Skupina 125 příjemců byla náhodně vybrána z žádostí. Proti ní stojí také „kontrolní“ skupina, která peníze nepřijímá, takže analytici mohou porovnat finanční aktivity lidí bez i s příjmem 500 dolarů navíc.

Méně než 1 % sledovaných peněz směřovalo na alkohol nebo cigarety.

Dosavadní výdaje účastníků programu ze skupiny „A“ byly podle listu Sacramento Bee poměrně očekávané. V průměru lidé utratili téměř 40 % z peněz navíc za jídlo. Dále utratili 24 % za zboží v obchodech s potravinami a domácími potřebami. Asi 11 % šlo na účty za elektřinu a 9 % na opravy aut a benzín. Méně než 1 % sledovaných peněz potom směřovalo na alkohol nebo cigarety.

Dáme to i na půjčky

Pokus dále ukázal, že 40 % peněz bylo vybráno v hotovosti. Mnoho chudších obyvatel Stocktonu bojuje s nevýhodnými půjčkami, což může být důvod, proč peníze vybírají nebo přesunují na jiné účty. To pak stěžuje zjištění, jak byly peníze utraceny, ale výzkumníci účastníky projektu žádají o to, aby tyto mezery v přehledu o toku peněz doplňovali.

Zbytek peněz šel na lékařské výdaje, pojištění, dopravu, vzdělávání, rekreaci, a dokonce i na dárky. Téměř polovina příjemců pěti set dolarů navíc uvedla, že vyjdou finančně jen tak tak, a pětina si musí i s touto nečekanou podporou půjčovat peníze, aby se postarala o rodinu.

Související…

Hlavní evropská donátorka od Rockfellerů: Jak dnes byznys přemýšlí o filantropii?
Jan Müller

zdroj: Lifehacker