Zatímco Karlovy Vary leží v říčním údolí, Mariánské Lázně se od vrchů Slavkovského lesa otevírají v úvalu slunci vstříc a hledí k jihu. Zdají se tak i prostornější. Asi i proto si je vybírala k ozdravnému pobytu klientela, která dokázala zdejší milieu ocenit. Výčet slavných jmen by vydal na telefonní seznam, ale není na škodu, když si některá připomeneme.

Snad každý zná zdejší románek básníka Johanna Wolfganga Goetheho s mladičkou Ulrikou, ale už méně se ví, že tu například pobýval jeden z nejbohatších lidí světa John P. Morgan, vynálezce Thomas A. Edison či humanista a nositel Nobelovy ceny Albert Schweitzer. Hudební skladatelé Fryderyk Chopin, Johann Strauss, Richard Wagner Carl Maria von Weber či Antonín Dvořák tu možná hledali inspiraci, zatímco panovníci jako britský král Eduard VII. nebo císař František Josef I. si sem přijeli odpočinout. A co spisovatelů se tu vystřídalo! Opravdu nelze všechny slavné osobnosti vyjmenovat…

Zásluha premonstrátů

Tak rozsáhlá klientela má své opodstatnění nejen v příznivé atmosféře, ale třeba i v tom, že zdejší léčebné prameny díky rozmanitosti svého chemického složení jsou vhodné k léčbě velkého spektra nemocí. Ve městě samém jich vyvěrá na čtyři desítky a v blízkém okolí další stovka. Mariánskolázeňské prameny tak léčí nemoci dýchacího i pohybového ústrojí, nemoci ledvin a močových cest a ještě k tomu metabolická, gynekologická i onkologická onemocnění.

Po druhé světové válce Mariánské Lázně začaly poněkud chátrat, ale to už dnes neplatí. Jejich potenciál objevily mnohé významné hotelové řetězce.

Na tom, že tohle všechno Mariánské Lázně poskytují, mají zásluhu především mniši z nedalekého kláštera v Teplé. Řád premonstrátů vždycky dával důraz na vzdělání – však je tu také druhá největší klášterní knihovna v republice – a už ve třináctém století využívali soli z místních pramenů ve své lékárně. Klášterní lékař Johann Josef Nehr v roce 1179 začal své spolubratry léčit přímo vodou z pramenů a ti zjistili, že se jim upravilo trávení i spánek.


O velký rozvoj rostoucích lázní se pak zasloužil opat tepelského kláštera Karel Kašpar Reitenberger, jenž zde začal s výstavbou lázeňských domů i pavilonů a díky němuž byly Mariánské Lázně prohlášeny roku 1818 veřejným lázeňským místem. Když jsme zmiňovali klášter v Teplé, tak bychom neměli opomenout i další významné památky v okolí Mariánských Lázní. Především je to hrad Bečov s proslulou tumbou svatého Maura, kromě korunovačních klenotů naší nejvýznamnější klenotnickou památkou. Nedaleko je zámek Kynžvart, sídlo významného rakouského kancléře Klemense von Metternicha, či lovecké zámečky ve švýcarském stylu na Kladské.

Citlivá modernizace i péče

Po druhé světové válce Mariánské Lázně začaly poněkud chátrat, ale to už dnes neplatí. Jejich potenciál objevily mnohé významné hotelové řetězce, například největší evropský provozovatel léčebných lázní Danubius Hotels Group, jenž nyní nese novou značku Ensana. Ta spojuje šestadvacet nejznámějších a nejprestižnějších lázeňských hotelů, které se specializují na propojení místních přírodních léčivých zdrojů s moderním zdravotnickým přístupem.


Název Ensana vychází z latinských slov pro „zdraví“ a „léčení“ a odráží tak primární cíle celé skupiny lázeňských hotelů, v nichž se spojuje léčivá síla místních přírodních zdrojů s odbornými lékařskými znalostmi.

Spravujeme jedny z nejúčinnějších, léty prověřených přírodních zdrojů v Evropě a využíváme je novými a stále inovativnějšími způsoby.

Není divu, že právě v Mariánských Lázních vlastní hned sedm tamních hotelových skvostů. Ano, skvostů, protože hotely byly citlivě zrekonstruovány, a tak třeba pětihvězdičkový hotel Nové Lázně v sobě skrývá Římské lázně z roku 1896, které navštěvoval například pruský císař Wilhelm II. či bulharský car Ferdinand I., a je tu k vidění i Královská koupelová kabina krále Eduarda VII.

Okouzlující jsou i další historické budovy hotelů jako Centrální Lázně, Pacifik a Svoboda, ale také hotely Vltava, Hvězda a moderní hotel Butterfly. Jak říká Mark Hennebry, předseda představenstva společnosti Ensana: „Spravujeme jedny z nejúčinnějších, léty prověřených přírodních zdrojů v Evropě a využíváme je novými a stále inovativnějšími způsoby, abychom zlepšili zdraví našich hostů. Tato schopnost nás odlišuje od ostatních a činí z nás zcela jedinečnou, vysoce zkušenou značku, založenou na desetiletích znalostí – značku, které lidé mohou svěřit svou nejcennější komoditu – zdraví.“

Související…

Hotel Svoboda v Mariánkách rozkvetl do krásy
Jan Müller

foto: Ensana Hotels, zdroj: Ensana Hotels