Vytvoření běžecké trasy dá práci, zejména ve městě, jako je San Francisco. Je třeba vyhýbat se davům a taky brát ohledy na prudká stoupání. Jeden z místních běžců si tenhle už tak nelehký úkol podstatně komplikuje a do svého sportování zapojuje umění. Lenny Maughan plánuje běh tak, aby jeho trasy tvořily smysluplné kresby, a to ne ledajaké.

Lenny svým během vykrouží jednoduché srdíčko, ale také vesmírnou loď Enterprise nebo na první pohled rozpoznatelný portrét malířky Fridy Kahlo. Doposud takto vytvořil 53 uměleckých děl a stal se populárním nejenom v místních novinách, ale také na Redditu.

Kreslit během

Můžete namítat, že i vy jste se pokoušeli při běhu do mapy zanést nějaké tvary, ale takovým portfoliem uměleckých děl tohoto druhu se asi pochlubíte jenom stěží. Lennyho popularita přišla s nástupem trackovacích aplikací pro běžce, jeho profil ve fitness aplikaci sleduje dost lidí a těší se, co nového jejich oblíbenec nakreslí. Že by se na ně jeho kreativita nějak zásadně přenášela, se ale říct nedá, většina z jeho následovníků se totiž pokouší tímto způsobem ztvárnit penisy.

Obraz televize v části města, kde vznikala televize


Asi nejen proto, že jim to přijde vtipné, ale také proto, že je to poměrně jednoduché. Koneckonců, sám Lenny přiznává, že tak začínal i on. Touha po kreslení něčeho originálního přišla až později.

Proces sledování trasy a jejího zanášení do mapy je možný díky technologickým novinkám, ale celé to všechno začíná úplně obyčejně, s tužkou a papírem.

Jeho prvním větším projektem bylo populární gesto ruky ze Star Treku, inspirované smrtí Leonarda Nimoye, herce, který představoval Spocka. Ten zemřel v roce 2015. Lenny si vytiskl papírovou mapu, tvar ruky táhl po Market Street, prsty, palec a zápěstí vměstnal do přilehlých uliček. Pak přišel obrázek televize v místech, kde tento vynález vnikal, batmanské logo a další díla.

Šestihodinová Frida

Vytvoření Fridy Kahlo obnášelo složité plánování, ale také pořádnou porci běhu, skoro třicet mil. Lenny běžel, respektive kreslil více než šest hodin. Proces sledování trasy a jejího zanášení do mapy je možný díky technologickým novinkám, ale celé to všechno začíná úplně obyčejně, s tužkou a papírem. Lenny už jako malý kluk vykazoval určité známky uměleckého nadání a okolí o něm tvrdilo, že se z něho jednou stane umělec.

Prostě běžíte a ještě za vámi něco zůstane. Třeba kočka


Hodně kreslil a byl specialista na obrázky jedním tahem. Trénink v dětství se mu teď hodí, nedělá totiž nic jiného. V San Franciscu žije více než 20 let a jeho díla reflektují místní reálie, nakreslil třeba obrys Kalifornie, ruku kytaristy Jerryho Garcii bez prostředníčku nebo motiv na počest místních hasičů.

Související…

Tereza Hanusová a René Kujan: o životě, běhu a myšlení
Tereza Hanusová

foto: Reddit a MapMyRun, zdroj: The Guardian