Když jsme loni v létě spouštěli projekt Dítě v síti, který mladším i starším generacím pomáhá, aby se orientovaly v zákoutích digitálního světa, požádali jsme o záštitu eurokomisařku pro spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví Věru Jourovou. A hned od začátku jsme ji měli. Tedy tu podporu.

Přestože má Věra Jourová v komisi tak dlouhý "titul", sešla se se mnou a kolegou Jaromírem Hasoněm, se kterým ji pojí zkušenost z počátku budování jisté politické strany či, chcete-li, hnutí, jen tak na pivo v kelímku na Střeleckém ostrově. Milá a vzdělaná dáma, která jezdí MHD a novináře na Západě si získala už jen tím, že se odhlásila z Facebooku, aby upozornila na všechny ty hejty, kterými se sociální sítě hemží.

Digital wild west is over

Čítám o ní pravidelně na titulní straně Financial Times, kam se rozhodně žádný jiný Čech nedostane. Maximálně Andrej Babiš jednou za rok, když se řeší jeho Čapí hnízdo, nicméně Věra Jourová je pravidelně v zájmu pozornosti světových médií a také největších globálních korporací, protože se stala výraznou postavou snahy kultivovat novou ekonomiku. Jak jednou řekla, „digital wild west is ower“ a obřím firmám typu Facebooku či Googlu, které disruptují nejen byznys, ale i demokracii, se musí nastavit nějaké hranice, například GDPR.

Bezprostřední, skromná, vtipná dáma s globální reputací by po současném nájemníkovi Hradu byla balzám na nervy.

I přesto, že měla dost co dělat se zachraňováním evropských spotřebitelů před stále silnějším Big Techem, jehož byznys model způsobil epidemii klikání, postování, stahování a špehování, našla si čas, aby dala našemu projektu Dítě v síti záštitu a vystoupila na stejnojmenné  listopadové konferenci.

Globální kandidátka?

A tento týden ji za všechny bohulibé snahy týdeník Time zařadil mezi TOP 100 nejvlivnějších osobností světa. Magazín Time není orákulum a jeho porota není nějaká globální rada moudrých, ale pouhý výběr redakce týdeníku, který má – kvůli Big Techu – své nejlepší roky také už za sebou. Ale anketa už se pořádá skoro sto let a má pořád pěkný zvuk.

Související…

Konference Dítě v síti 2018: Nenechávejme děti v digitální džungli samotné
Zdeněk Strnad

Věře Jourové za redakci Flowee gratuluji. A musím říct, že by se mi líbila i jako kandidátka na prezidenta. Tedy, i vzhledem k jejímu zaměření v Evropské komisi, musíme napsat prezidentku. Bezprostřední, skromná, vtipná dáma s globální reputací by po současném nájemníkovi Hradu byla balzám na nervy.

foto: Profimedia, zdroj: Time