Nad příjmem tuků visí vykřičníky. Nedávné studie ale ukázaly, že lidé, kteří tuky přijímají, lépe pálí kalorie a podporují růst svalové hmoty. Obávaný tuk tak tedy paradoxně hubnutí spíš napomáhá.

Výsledky studie z Harvardské univerzity přinesly překvapující zjištění. Prokázalo se, že pro pálení tuků se nevyplatí počítat kalorie a vyhýbat se jídlům, které obsahují tuk, ale naopak lipidy přijímat. David Ludwig sestavil jídelníček o stejném počtu kalorií dvěma skupinám pacientů. U jedné z nich ale zvýšil příjem tuků, zatímco u druhé zacílil na konzumaci kvalitních sacharidů a bílkovin.

Po šestitýdenním vyhodnocení se ukázalo, že skupina pacientů, kteří konzumovali převážně tučnou stravu, zhubla v průměru o 2 až 4 kilogramy, a to vlivem zrychlení metabolických funkcí. Naopak váha druhé skupiny stagnovala, popřípadě se u některých pacientů zvýšila. Důvodem bylo, že nízkotučné potraviny s vysokým obsahem uhlovodíků v těle vyvolaly  zvýšenou produkci inzulínu, který následně funkce látkové výměny naopak zpomalil.   

V těchto zdrojích najdete esenci pro dobrou náladu, zdravější tělo i snížení hmotnosti

Další benefity?

Mimo to, že studie objasnila vztah karbohydrátové stravy a rychlost metabolických funkcí, také odhalila řadu zdravotních výhod. Skupina, která konzumovala tučnou stravu, měla lepší hodnoty cholesterolu než na začátku výzkumu. Dále jí byly zjištěny i nižší hladiny PIA-1, což ukazuje na sníženou pravděpodobnost vzniku krevních sraženin nebo zánětů. U těchto pacientů se také ukázala zvýšená inzulínová rezistence a tedy minimální riziko vzniku diabetu. 

Další studie provedená nezávisle Dr. Markem Hymanen výše uvedené benefity rozšířila i o pozitivní vztah tuků na psychickou rovnováhu. Vzhledem k tomu, že mozek je z 60 % tvořen tukem, potřebuje přijímat další tuky k tomu, aby vyvolal produkci hormonů štěstí. 

Předpokladem je samozřejmě vybírat mezi tuky ty správné. Mezi vhodné zdroje patří avokádo, semena dýně, olivový a kokosový olej, ryby, žloutky nebo ořechy. 

foto: Shutterstock, zdroj: Mind Body Green