Hormony s námi umí hezky zamávat. Možná si to ještě pamatujete z doby, kdy jste byli zamilovaní. Tedy pokud momentálně nejste... Jde zjednodušeně o sloučeniny, které v těle slouží jako chemické přenašeče spouštějící celou kaskádu reakcí. Jenže výkyvy v hladině hormonů mohou například u žen způsobit třeba i neplodnost. Naštěstí je zde hormonální jóga, která nás dokáže znovu vyladit. Jednou z certifikovaných lektorek tohoto cvičebního systému je Jitka Janešová. Zajímavá je nejen ona sama jako osobnost, ale i její životní příběh, který ji k hormonální józe dovedl.

Související…

S detoxikací mysli pomůže hormonální jóga nebo květinová esence
Kateřina Hájková

Hormonální jóga je podle Jitky vlastně sestavou několika jednoduchých cviků, které prokrvují a energetizují žlázy s vnitřní sekrecí. Vznikla v 90. letech 20. století díky brazilské terapeutce, profesorce Dinah Rodriguesové. Dneska už se toto cvičení, které podle Jitky přirozeným způsobem navrací zdraví ženám i mužům, rozšířilo po celém světě. 

Cesta do korporátu

Jitka Janešová nastoupila po studiu ekonomie v Praze do velké mezinárodní firmy, tedy do takzvaného korporátu. Ve firmě pracovala patnáct let, jak říká, téměř od rána do noci. Většinou totiž v práci pokračovala i večer po příchodu domů, a když tomu tak nebylo a dovolila si odpočívat, vyčítala si to. Co nejvyšší výkon je v některých korporacích brán jako norma, jenže se ukazuje, že když člověk rezignuje na svoji lidskou stránku a vyváženost mezi prací a odpočinkem, dříve či později se ohlásí nejrůznější potíže.

Díky józe jsem opět začala vnímat svoje tělo a pocity, což nastartovalo proces proměny celého mého života.

„U mě to začalo silnými bolestmi zad. A právě tehdy jsem poprvé otevřela dveře tělocvičny, kde se cvičila jóga,“ vzpomíná Jitka. „Pomohlo mi to a záda mě bolet přestala. A cvičení samotné mě začalo bavit, protože mě navíc i zklidnilo. Stále jsem byla zavřená v kanceláři, ale najednou jsem díky józe opět začala vnímat svoje tělo a pocity, což nastartovalo proces proměny celého mého života,“ konstatuje dnes.

Útěk k józe

Ve firmě zaměstnancům po několika odpracovaných letech umožňovali vzít si delší neplacené volno a toho Jitka tehdy využila. Nejprve se v září 2014 vydala na pouť do Santiaga de Compostela. Za tři týdny ušla 500 kilometrů. Poté cestovala po Asii, Novém Zélandu, Kubě a Mexiku, nicméně když se vrátila zpátky do zaměstnání, tak se u ní v necelých čtyřiceti letech najednou objevily potíže s rozkolísáním hladiny ženských hormonů.

Jednoho dne jsem pak jistotu výplaty každý měsíc vyměnila za nejistý příjem z lektorování lekcí jógy.

„Užívání umělých hormonů jsem odmítla a rozhodla jsem se zkusit to jinak – pomocí hormonální jógy. Šla jsem na seminář, kde jsem se naučila sestavu cviků, a po každodenním cvičení se za dva měsíce vše srovnalo. Ohromilo mě to, ale přesto jsem ještě nějaký čas seděla na dvou židlích. Přes den jsem chodila do kanceláře a po večerech se věnovala józe. Certifikaci jsem si udělala přímo u autorky Dinah Rodriguesové, abych tento skvělý systém mohla sama lektorovat a předávat dál,“ říká Jitka.

Jitku nabíjí nejen samotné cvičení, ale i radost žen, kterým pomáhá

„No, a jednoho dne jsem pak jistotu výplaty každý měsíc vyměnila za nejistý příjem z lektorování lekcí jógy. Byla to náročná chvíle, nicméně jsem věděla, že to udělat musím. Věděla jsem, že jóga je cesta, kterou chci jít. Práce v kanceláři mi totiž už ani nedávala smysl.“

Menopauza i štítná žláza

Ani více než rok po odchodu z korporátu Jitka svého rozhodnutí nelituje. Podle jejích slov ji nabíjí radost a zdraví žen, kterým její kurzy pomáhají. „Dinah tuto sestavu cviků dala dohromady poté, co se usilovně věnovala studiu fungování ženského těla a cvičení hathajógy,“ popisuje Jitka. „Odjela do Indie a Tibetu, kde si osvojila různé techniky dýchání a práce s energií. Propojením těchto technik pak vznikla sestava hormonální jógy.“

Poruchami štítné žlázy trpí až 60 % žen, avšak hormonální jóga dokáže její činnost zharmonizovat.

Cvičení Dinah Rodriguesové bylo primárně určené ženám v menopauze, nicméně se ukázalo, že pomáhá i mladším ženám či dívkám s diagnózami, jako jsou premenstruační syndrom, polycystické vaječníky, ztráta menstruace a ovulace, ale dokonce podle Jitky pomáhá i při nespavosti, migrénách, padání vlasů a nedostatečné činnosti štítné žlázy. Cvičení by se naopak nemělo provádět při těhotenství, pokročilé endometrióze a rakovině.

Co se týče štítné žlázy, poruchami její činnosti dnes trpí až 60 % žen, avšak hormonální jóga dokáže její činnost zharmonizovat. Působí totiž obecně na celý endokrinní systém a žlázy s vnitřní sekrecí, tedy i na vaječníky, štítnou žlázu, nadledvinky a hypofýzu. „Když máme málo pohybu, žlázy zleniví, ale cvičením v kombinaci se silným břišním dýcháním a cíleným vedením energie se prokrví, pročistí a úplně rozzáří,“ tvrdí Jitka na základě vlastní zkušenosti.

Dinah jako důkaz

Hladiny hormonů v krvi se cvičením stabilizují, což je možné si ověřit laboratorními testy. Bonusem je i kladný vliv na duši, protože díky zklidnění a soustředění na sebe také mizí psychické problémy. „Ženám říkám, aby si uvědomily, že půlhodina cvičení denně je pro ně a zaslouží si ji. Zároveň tím posilují svoji ženskou energii, sebedůvěru a úplně se rozzáří. Osvojení sestavy přitom trvá zhruba osm hodin a zvládnou to i ty, které předtím žádnou jógu necvičily,“ konstatuje Jitka Janešová.

„Poslední dobou k nám ženy přicházejí i na základě doporučení od svých lékařů, fyzioterapeutů a podobně, což je skvělý pokrok. Nejde totiž o módu, ale o opravdu funkční systém pomoci, jehož součástí je i harmonizace tělesné energie a čaker.“ Nejlepším důkazem o tom, že „to“ funguje, je ostatně sama Dinah, která ve svých 91 letech jezdí po celém světě, vede kurzy a úspěšné přednášky. Mimochodem, pánové, další sestavu Dinah Rodriguesová věnovala také mužům, kteří trpí diabetem.

foto: Archiv Jitky Janešové, zdroj: Studio Hortenzie