Uvažovali jste někdy nad tím, kolik utratíte za drinky, večeře, nové šaty nebo lístky do kina v době, kdy hledáte partnera, případně partnerku? Podle nové studie minimálně Britové neváhají za randění utrácet úctyhodné částky. Stejné je to se spoustou času, který stráví na rande, jež nakonec k žádnému vztahu nevedou.

Britští vědci přišli s tím, že Angličané v roce 2018 stráví 96 milionů hodin a utratí 2 miliardy liber (více než 50 miliard korun českých) za nevydařená rande. To znamená, že každý Brit průměrně stráví neúspěšným randěním téměř celý den, přesněji 23 hodin, a utratí 117 liber za rok, tedy nějakých 3354 korun. Na jedno rande to znamená útratu 29 liber, tedy více než 831 korun na osobu. I při rozdílných cenách je tohle realistická částka, kterou na rande může utratit Čech, rozhodne-li se například pro návštěvu kina a následnou večeři.

Jak dlouho trvá nepovedené rande?

Online seznamka Eharmony provedla výzkum, podle kterého trvá průměrné nepovedené rande 60 minut, což je o celé dvě hodiny méně než rande, které dopadlo dobře. Lidé, kteří si padnou do oka, spolu na rande stráví v průměru celé tři hodiny. Dále výzkumníci zjistili, že celých 52 procent lidí, kteří hledají partnera, odcházejí z rande nespokojení, mají pocit, že se jednalo pouze o ztrátu času, která je navíc stála nemalé peníze. Šestnáct procent respondentů uvedlo, že se po špatném rande cítili sklíčení. Třináct procent vedlo nepovedené rande dokonce k depresivním myšlenkám a dvanáct procent lidí bylo zkrátka v rozpacích.

Podle vztahových expertů z Eharmony jsou tyto výsledky způsobené tím, že řada lidí absolvuje co nejvíce rande, aby zvýšili svou šanci na nalezení nové lásky. To však samo o sobě nestačí. „Předtím, než jdete na rande, byste si měli uvědomit, jací jste, a s kým vám tedy vztah bude nejlépe vyhovovat,“ říká Rachael Lloydová z Eharmony. Jinak můžete dopadnout jako šestnáct procent lidí, kteří tvrdí, že ať absolvují, kolik rande chtějí, mají pocit, že jim to s nikým nebude vyhovovat.

Nezavrhujte však randění úplně. V tomto případě sousloví, kdo nic nedělá, nic nezkazí, opravdu neplatí. „V případě, že na žádné rande nejdete, totiž možná svého životního partnera nikdy nepotkáte,“ konstatuje Rachel Lloydová.

Čtěte také:

Cítíte se před rande nervózní? Možná nejdete s tím pravým
Večeře nebo sklenička jsou nejhorší volba na první rande, tvrdí expert
Proč si atraktivní člověk nedokáže najít partnera?

 

foto: Shutterstock, zdroj: The Independent