Víte, co je flow? Jeli jste někdy na lyžích střemhlav dolů ze svahů a vaše celé tělo jako by letělo a zároveň mělo vše pod kontrolou? Nebo jste tančili, pletli vánočku nebo jeli rychle autem serpentinami a vaše ruce jako by řídily celé auto i vozovku a vše probíhalo dokonale a zároveň zcela zlehka a přirozeně? Tak to je flow.

Jde o koncept pozitivní psychologie, zaměřující se na soustředění. Na vnoření se. Jinými slovy jde o stav mysli, kdy jste absolutně koncentrováni, a nic kolem vás z toho nemůže vytrhnout. 

Jako první takto pojmenoval soustředěný stav blažené mysli Mihaly Csikszentmihalyi, americký psycholog maďarského původu a průkopník pozitivní psychologie. Pojem "flow" popsal takto: „Vaše ego odpadá, čas letí, jste zcela pohrouženi do aktivity, do její podstaty. Každý další pohyb vychází a navazuje na ten předešlý, jako byste hráli jazz. Cítíte se zlehka, děláte, co vás baví, a zároveň jste na hranici svých schopností.“

Csikczentmihalyi se začal konceptu flow věnovat důkladněji po opakovaném pozorování soustředěných umělců a sportovců, kteří jako by se ztratili ve své práci, zapomněli na jídlo, pití i spánek. Více se o flow můžete dovědět v Mihalyově přednášce ZDE.  

 

foto: Pexels.com