Nová studie australské Monash University se zabývala souvislostí mezi neplodností, záněty a možností léčby prostřednictvím speciální diety. Na spojitost mezi záněty a neplodností upozorňovalo již několik výzkumů, z jejichž výsledků vyplynulo, že zánět v těle (imunitní reakce organismu na poškození tkáně) může mít vliv na ovulaci a produkci hormonů, a kromě toho je také spojen s endometriózou.

Existují sice léky, které zánět léčí, ty ale často nelze užívat dlouhodobě. Vědci se proto zaměřili na několik typů stravování a zkoumali, jakou roli by potraviny, které jsou jejich součástí, mohly při léčbě zánětu a tedy i při zvyšování šancí na otěhotnění hrát.

Stravujte se jako u moře

Podrobně se zaměřili na středomořskou kuchyni. Ta je založena na rostlinné stravě a obsahuje velké množství tuků prospěšných srdci, velké množství ovoce, zeleniny, fazolí a čistých bílkovin, včetně jogurtu, ryb nebo vajec. Tu a tam se v ní objeví i trocha červeného masa, ale spíše výjimečně. Dr. Evangeline Mantziorisová, spoluautorka studie a ředitelka programu Nutrition and Food Sciences na University of South Australia, uvedla, že výsledky jejich zkoumání jsou velmi slibné.

Dodržováním protizánětlivé diety – stravy, která obsahuje hodně polynenasycených nebo „zdravých“ tuků, flavonoidů (obsažených například v listové zelenině) a omezené množství červeného a zpracovaného masa – můžeme zlepšit plodnost.

„Výzkumy ukazují, že zánět může ovlivnit plodnost mužů i žen, ovlivňuje kvalitu spermií, menstruační cyklus a schopnost uhnízdění vajíčka. V této studii jsme proto chtěli zjistit, jak může strava, která snižuje zánět – například ta středomořská –výsledky plodnosti zlepšit,“ uvedla v prohlášení.

„Povzbudivé je, že jsme nalezli konzistentní důkazy o tom, že dodržováním protizánětlivé diety – stravy, která obsahuje hodně polynenasycených nebo ,zdravých‘ tuků, flavonoidů (obsažených například v listové zelenině) a omezené množství červeného a zpracovaného masa – může zlepšit plodnost.“

Ve studii se uvádí, že s neplodností se na celém světě každoročně potýká až 48 milionů párů. Středomořská strava samozřejmě nebude řešením pro páry, které se na své cestě za početím potýkají s dalšími komplikacemi, ale pokud je vše v pořádku a jen „se prostě nedaří,“ mohlo by to být skvělé řešení.

Související…

Nebezpečí ultrazpracovaných potravin: Jejich konzumace vyvolává záněty
Tereza Hermochová

 

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul